Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny...
Mamba: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 10cm, podstawa 12cm a
ściany boczne są nachylone do krawędzi podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
ostrosłupa.
Proszę o sprawdzenie poprawności zadania. Zrobiłem to tak:
I. Liczę P
p(pole podstawy)
Z twierdzenia Pitagorasa liczę wysokość podstawy:
h
p2+6
2=10
=> h
p2+36=100 => h
p2=64 => h
p=8
Liczę pole podstawy:
II. Ze wzoru na promień okręgu wpisanego liczę "r":
| | a+b−c | | 2*10−12 | | 8 | |
r= |
| => r= |
| => r= |
| => r=4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
III. Wyliczam wysokość ostrosłupa za pomocą funkcji trygonometrycznej:
| r | | 4 | |
| =ctg45 => |
| =1 => H=4 |
| H | | H | |
IV. Liczę objętość ostrosłupa:
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *Pp*H => V= |
| *48*4 => V=64[cm3] |
| | 3 | | 3 | |
Odp. Objętość tego ostrosłupa wynosi 64[cm
3].