,,,
ehhh: Dane są funkcje
f
1(x)= 4
x+3 −7*3
3+2 , x∊R
f
2(x)= 3
3x+2 −5*4
3x, x∊R
| | x | |
Rozwiąż nierówność f1(x−2)≥f2( |
| ) |
| | 3 | |
26 wrz 20:12
krystek: Podstaw w miejsce x podaną wartość :x−2 do f
1
| | x | |
a do f2 za x wstawiasz |
|
|
| | 3 | |
i rozwiązujesz nierówność.
26 wrz 20:19
ehhh: A mógłbyś chociaż zacząć? To dalej postaram się zrobić
26 wrz 20:22
krystek: 4x−2+3 − 7*35≥33x3+2−53x3
(ale wydaje mi sie ,że f1 masz źle zapisaną )
26 wrz 20:28
ehhh: Tak pomyliłem się zamiast 3
3+2 powinno być 3
x+2 
26 wrz 20:34
krystek: więc za x wstawiasz x−2 masz 3x−2+2
26 wrz 20:35
ehhh: Czyli f
1 wychodzi 4
x−1 − 21
x
26 wrz 20:38
krystek: Zle .Wg mnie winno być: 4x+1− 7*3x
26 wrz 20:44
ehhh: Sory, tak wychodzi

a f
2 wychodzi 3
x+2 − 20
x
26 wrz 20:56
krystek: Robisz podstawowy bład 5*4x nie jest równe 20x
26 wrz 20:59
ehhh: czyli podstawiając już wychodzi :
4x+1 − 7*3x ≥ 3x+2 − 5*4x
i co dalej?
26 wrz 21:14
ehhh: W sumie można zrobić:
4x*4 − 7*3x ≥ 3x*32 − 5*4x
przenosić na jedną strone?
26 wrz 21:17
krystek: 4x*41=4*4x itd
26 wrz 21:19
ehhh: Dalej już nie mam pomysłu na zapis
26 wrz 21:21
ehhh: 
26 wrz 21:38
krystek: 4*4
x +5*4
x≥9*3
x+7*3
x
9*4
x≥16*3
x / U
x≥2
26 wrz 21:38
ehhh: Skąd Ci ułamek wyszedł

?
26 wrz 21:43
ehhh: Mi wychodzi :
4x * 32 ≥ 3x *42
26 wrz 21:44
krystek: A podziel obustronnie przez 3x i 9
26 wrz 21:45
krystek: I dobrze teraz podziel ! lub pomnóż przez odwrotnośc
26 wrz 21:47
ehhh: Wyszło, dziękuje bardzo
26 wrz 21:49
Pomocy : ehh ta funkcja... f(x)= −2x+4
26 lis 20:01