równanie wykładnicze
Karla: 8*5x+7*5x−1=22+5x+1
Mógłby ktoś mi to rozwiązać, ja próbuje niestety wychodzi źle, wynik ma być 1... z góry dzięki
26 wrz 20:36
26 wrz 20:39
ICSP: | | 7 | |
8*5x + |
| * 5x − 5 * 5x = 22 |
| | 5 | |
4,4 *5
x = 22
5
x = 5
x = 1
26 wrz 20:40
Eta:
hihihi
26 wrz 20:41
ICSP: buuu
Witaj
Eto. Udało mi się już dziś rozwiązać dwa zadania z planimetrii

Dwa trudne zadania
dodam
26 wrz 20:43
26 wrz 20:43
Eta:
Nic dziwnego

...w końcu zdałeś rozszerzenie !
26 wrz 20:44
Eta:
I
Vizer się spóźnił
26 wrz 20:45
Vizer: Tak jak zawsze
26 wrz 20:47
ICSP: Jednak to dzięki tobie udało mi się je rozwiązać

Nadal jestem twoim dłużnikiem
26 wrz 20:47
Eta:
Och dzięki za bukiet

....

ze wzruszenia
26 wrz 20:52
Gustlik: 8*5
x+7*5
x−1=22+5
x+1
t=5
x
40t+7t=110+25t
22t=110 /:22
t=5
5
x=5
x=1
27 wrz 01:05
Gustlik: Jeszcze jedno: założenie t=5x>0.
27 wrz 01:05
Karla: Dzięki bardzo

a z tą nierównością mógłby ktoś pomóc?
niestety też mi nie chcę poprawny wynik wyjść...
2
2x+1−17*2
x+8>0
27 wrz 01:17
Gustlik: 2
2x+1−17*2
x+8>0
2
2x*2−17*2
x+8>0
t=2
x>0
2t
2−17t+8>0
Δ=225,
√Δ=15
| | 1 | |
Parabola ramionami w górę, pierwiastki to |
| i 8, zamalowane nad osią OX.
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem t€(−∞, |
| )U(8, +∞) i t>0, czyli t€(0, |
| )U(8, +∞)
|
| | 2 | | 2 | |
Otrzymujemy alternatywę nierówności:
0<t<U{1]{2}
lub
t>8
Wracamy do "starej" zmiennej i rozwiązujemy proste nierówności wykładnicze:
0<2
x<U{1]{2} → 2
x<2
−1 → x<−1, bo podstawa>1, więc funkcja 2
x rosnąca i znak nierówności
zostaje bez zmian, natomiast 2
x>0 daje x€R, zatem x<−1
lub
2
x>8 → 2
x>2
3 → x>3
Odp: x<−1 v x>3 → x€(−∞, −1)U(3, +∞)
27 wrz 01:31