Proszę o sprawdzenei poprawności zadania
Mamba: Pole przekroju walca, które jest równoległe do płaszczyzny wynosi "q". Pole przekroju osiowego
wynosi "p". Oblicz objętość tego walca. Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
Ja to zrobiłem tak:
1. Wyliczyłem "r":
π*r
2 = q
| | q | | √q | | √q*π | |
r2 = |
| => r = |
| => r = |
| |
| | π | | √π | | π | |
2. Podstawiłem do tej zależności:
| | √q*π | | 2√q*π | | π | |
2r*H = p => 2* |
| *H = p => |
| *H = p => H = p* |
| = > |
| | π | | π | | 2√q*π | |
| | p*π | | √q*π | | p*π*√q*π | | p*√q*π | |
H = |
| * |
| => H = |
| => H = |
| |
| | 2√q*π | | √q*π | | 2*q*π | | 2*q | |
3. Liczę objętość:
| | q | | p*√q*π | | p*√q*π | |
V = Pp*H => V = π* |
| * |
| => V = |
| |
| | π | | 2*q | | 2 | |
| | p*√q*π | |
Odp. Objętość V tego walca wynosi |
| . |
| | 2 | |
27 wrz 16:00
Basia:
wszystko jest dobrze
ułatwiłabym sobie tylko trochę rachunki
| | q | | p√π | |
V = πr2*H = |
| * |
| = .............. |
| | π | | 2√q | |
wynik jak widać identyczny
nie zawsze opłaca się pozbywać pierwiastków z mianowników na "pośrednich" etapach obliczeń
27 wrz 16:13
Mamba: Ok dzięki za wskazówkę!
27 wrz 16:34