znajdz taka liczbe x...
Munia: znajdz taka liczbe x, aby odchylenie standardowe zestawu liczb: 1,−1, −2, −5, x wynosiło 2.
Byłabym wdzięczna gdyby ktos mi pomogł
27 wrz 19:46
Sławek: odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji
σ =
√σ2
czyli wariancja wynosi
σ
2=2
2=4
a wariancja to
| | (1−a)2+(−1−a)2+(−2−a)2+(−5−a)2+(x−a)2 | |
σ2 = |
| |
| | 5 | |
gdzie a to średnia arytmetyczna zestawu liczb
| | 1+(−1) +(−2)+(−5)+x | | −7+x | |
a= |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | −7+x | | −7+x | | −7+x | | −7+x | | −7+x | |
4*5= (1− |
| )2+(−1− |
| )2+(−2− |
| )2+(−5− |
| )2+(x− |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
20=( |
| )2[(12−x)2+(2−x)2+(−3−x)2+(−18−x)2+(4x+7)2]= ... |
| | 5 | |
stąd wyznacz x
27 wrz 20:14
Gustlik: Wykorzystaj wzór:
σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2, wyprowadzenie wzoru masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1028 .
gdzie śr(x
2) − średnia arytmetyczna z kwadratów wyników, a śr(x) − "zwykła" średnia
arytmetyczna wyników.
| | −7+x | |
śr(x)= |
| − skorzystam z obliczeń Sławka,
|
| | 5 | |
| | 12+(−1)2+(−2)2+(−5)2+x2 | |
śr(x2)= |
| =
|
| | 5 | |
Rozwiąż teraz równanie:
28 wrz 01:08