Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego:
aławek: Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego:
(x−2)(x+2)(x+3)(x+2) = (x−2)(x+2)
2(x+3) ?
a więc z tego wynika, że (x+2)(x+2)=(x+2)
2 ?
ale np. w przykładzie:
(x−2)(x+2) = x
2 − 4 ?
Nie rozumiem dlaczego w tym pierwszym to jest do
2 jak przecież powinny być inny znak pośrodku
w pierwszym nawiasie a inny w drugim?
27 wrz 22:31
Jack:
a prawdą jest że a*a=a
2 ?

Iloczyn dwóch identycznych wyrażeń to kwadrat jednego z nich?
27 wrz 22:33
Kejti:
to tak jakbyś miał/a:
4*7*6*4*3=42*6*3*7
a co do drugiego to masz tam wzór skróconego mnożenia:
a2−b2=(a+b)(a−b)
27 wrz 22:34
aławek: to jeśli tak, to:
(x+2)(x+2) nie powinno być równe (x+2)
2, tylko x
2 +4
27 wrz 22:34
Kejti: nie..
(x+2)(x+2)=(x+2)2=x2+4x+4
27 wrz 22:39
aławek: nie kumam.
(x−2)(x+2) można w tamten sposób, że to się równa x
2 −4 a (x+2)(x+2) już nie można. OCB?
27 wrz 22:41
Kejti: zobacz..
(x−2)(x+2)=x2+2x−2x−4=x2−4
a w tym drugim się już tak nie skróci..
27 wrz 22:42
aławek: czyli poprostu muszę zapamiętać, że jak jest
(x+y)(x+y) to jest (x+y)
2
a jak jest (x−y)(x+y) to jest x
2 − y
2, tak?
27 wrz 22:45
Kejti: tak. a (x+y)
2=x
2+2xy+y
2
27 wrz 22:46
aławek: ok, dzięki
27 wrz 22:47