twierdzenie sinusow
aaaa: Punkty A=4,2 B=3,0 C=0,−2 są wierzchołkami trójkąta ABC. OBlicz stosunek sinusów kątów ostrych
tego trójkąta. CZy w tym zadaniu mam policzyc długości boków i porównać jeden bok do drugiego
i w ten sposob bedzie stosunek kątów ostrych?
28 wrz 17:58
aaaa: Prosze o podpowiedz
28 wrz 18:03
aaaa: ?
28 wrz 18:07
czyTotakMaByć??: Próbuj rozwiązać ; >
28 wrz 18:14
aaaa: czyli dobrze czy nie ?
28 wrz 18:28
aaaa: pomoże ktoś?
28 wrz 18:30
Eta:

policz długości boków
|AC|
2 > |AB|
2 + |BC|
2 −−−−− zatem trójkąt jest rozwartokątny o kącie rozwartym γ
ze wzoru sinusów
| | sinα | | |BC| | |
to: |
| = |
| =...... |
| | sinβ | | |AB| | |
28 wrz 18:32
aaaa: dziekuje

czyli jednak dobrze myslalam tylko bym nie wiedziala ktore boki trzeba przyrownac, a
teraz wiem ze ze wzoru na twierdzenie sinusow czyli bok przecilegly do kata
28 wrz 18:43