uzasadnij ze liczba a=2 do potegi 64 - 6 do czwartej jest podzielna przez 10
mateusz:
28 wrz 17:50
M:
10 mar 15:57
Mei Lin:
21=2
22=4
23=8
24=12
25=32
26=64
itd
Stad wynika że ostatnią cyfrą liczby a= 264 jest 6
61=6
62=36
63=216
64=1296
Stad wynika że ostatnią cyfrą liczby b=64 jest 6
Więc ostatnią cyfrą liczby a−b jest 0 stąd liczba ta jest podzielna przez 10
10 mar 16:20
Lechman: wykazac , ze roznica kwadratow dwuch kolejnych licz naturalnych parzystych jest dwa razy
wieksz od sumy tych liczb
11 mar 14:28
ite:
2n, 2n+2 ← dwie kolejne naturalne liczby parzyste, n∊N
(2n+2)2−(2n)2 ← różnica kwadratów tych dwóch liczb,
oblicz ją (najlepiej korzystając ze wzoru skróconego mnożenia)
teraz zapisz sumę tych dwóch liczb i porównaj ją z różnicą kwadratów
11 mar 14:44
:
264−64=432−64=(5−1)32−(5+1)4
((5−1)32−(5+1)4) mod 5=((−1)32−(1)4) mod 5=(1−1) mod 5=0
Parzysta liczba 264−64 jest podzielna przez 5, więc jest także podzielna przez 10.
11 mar 15:56