funkcja liniowa.
marta: Zrobiłam zadanie do połowy i coś chyba mi nie wychodzi:Naszkicuj wykres funkcji f. Ustal, w
jakim zbiorze funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a w jakim ujemne, jeśli:
f(x)=x+3 dlax mniejsze lub równe 1
−2x+6 dla x większe od 1
Za chwilę dodam rysunek jak mi to wyszło.
28 wrz 16:46
marta: strasznie mi się to zacina, nie mogę nic narysować. w każdym razie w pierwszym mialam takie
punkty. (0, 1) ; (−1, 2) ; (−2, 3) itd.
Druga prosta to: (1, 6) ; (2, 8) ; (3, 10) itd. I na lekcji mieliśmy tak, że rysowaliśmy sobie
kreskę (asymptotę), nie wiem jak to napisać. W tym przypadku w punkcie zero i w tym miejscu
był początek tych prostyh. Tylko, że po druga funkcją nie moge podłożyc zero, bo x jest
większe od zera.

i Nie wiem jak to zrobić.
28 wrz 16:52
ICSP: z tego co widzę z twoich punktów to cały wykres źle.
dajmy punkt P(0;1)
będzie on "niby" należał do wykresu funkcji y = x+3
podstawiamy
1 = 0 + 3 ⇔ 1 = 3 co jest oczywistą sprzecznością.
Teraz pytam się jak ustalałaś współrzędne tych punktów.
28 wrz 16:54
marta: jesli chodzi o pierwszą prostą to: x jest mniejszy lub równy 0, czyli wzięłam 0 = (0, 1),
następnie wzięłam −1, czyli (−1, 2), a jesli chodzi o drugą to x wieksze od zera, czyli np. 1
(1, 6)... źle robiłam?
28 wrz 17:02
marta: podstawiałam pod wzór.
28 wrz 17:02
28 wrz 17:09
ICSP: współrzędne punktu to
P(x;y)
masz wykres funkcji y = x+3
bierzemy x = 0 i podstawiamy
y = 0 +3 = 3
tak otrzymaliśmy punkt (0;3)
bierzemy x = −1 i podstawiamy
y = −1 +3 = 2
otrzymaliśmy punkt (−1;2)
itd.
Kolejna funkcja.
x = 2
y = −2 * 2 + 6 = −4 + 6 = 2
otrzymaliśmy punkt (2;2)
x = 3 otrzymamy punkt (3;0)
x = 4 punkt (4;−2)
itd.
28 wrz 17:15
ICSP: spróbuj sama znaleźć jeszcze kilka punktów i narysować wykres funkcji.
28 wrz 17:16
marta: ok, jak zwykle się pospieszyłam.
I mam jeszcze jedno zadanie, którego w ogóle nie rozumiem, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć krok
po kroku? zebym wiedziała skąd się wszystko bierze?
28 wrz 17:20
marta: mam jeszcze jeden podpunkt, o który właśnie mi chodziło, a źle przepisałam wczesniej, wszystkie
punkty wczesniej wypisane tyczyły się tego podpunktu, które podaje:
f(x)= −x+1 dla x mniejsze lub równe 0
2x+4 dla x większe od 0
28 wrz 17:22
marta: i mam narysowany wykres funkcji, ale nie potrafie wyznaczyc jakie sa wartosci dod, a jakie
ujemne.
28 wrz 17:23
28 wrz 17:27
ICSP: tam gdzie wykres jest nad osią OX wartości są dodatnie. Przedział który masz zapisać
odczytujesz z osi OX
Wartości ujemne są jak zapewne nie trudno się domyślić pod osią OX.
28 wrz 17:49