logarytmy
szara: log o podstawie 2 z 6 ile wynosi
28 wrz 17:09
Trivial: Pewnie coś koło 2.6
28 wrz 17:22
Mila: loga b=c ac=b
np log2 16=4 bo 24=16
rozumiesz ?
28 wrz 17:22
szara: ten przykład co podałaś to rozumiem w całości . co podniesione do 2 da mam 6 nic .Więc jak to
rozwiązać jakiś pierwiastek czy coś
28 wrz 17:27
Trivial:
To nie jest liczba wymierna. Nie jest to też pierwiastek. Jest to po prostu lg6. Można najwyżej
napisać:
lg6 = lg(2*3) = lg2 + lg3 = lg3 + 1. Ale z lg3 jest taki sam problem.
28 wrz 17:33
szara: dzięki za pomoc Wam
28 wrz 17:40