Wielomian W(x) = -4x^4 + 26x^3 - 12x^2 po rozłożeniu na czynniki może mieć posta
aławek: Wielomian W(x) = −4x
4 + 26x
3 − 12x
2 po rozłożeniu na czynniki może mieć postać:
Rozłoży ktoś to i wytłumaczy może dlaczego tak a nie inaczej?
Pozdrawiam!
27 wrz 20:56
Eta:
wyłącz −2x2 przed nawias
W(x)= −2x2( 2x2−13x+6) i policz deltę
27 wrz 21:00
aławek: pierwiastek z delty = 11, x1 = 1/2 x2 = 6
i co z tym zrobić?
27 wrz 21:04
Skipper:
W(x)=−2x2(2x2−13x+6) .... 2x2−13x+6 ... da się rozłożyć do postaci (x−1)(x−12)
W(x)=−2x2(x−1)(x−12)
27 wrz 21:12
piotr: W(x)=−4(x2)(x−1/2)(x−6) −−−> postać iloczynowa, czyli wielomian rozłożony na czynniki.
Pierwiastkami tego wielomianu są więc liczby: 0, 1/2, 6
a(x−x1)(x−x2)(x−x3) −−>postać iloczynowa
27 wrz 21:23