blaster: 3x3- 2x2-12x-8= 0
x3-6x2+3x+10<0
(x-2)2 (5+4x-x2) >0
Wykaz ze liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem:
W(x)= x4-3x3-3x2+11x-6
Dane sa wielomiany:
H(x)= x2-x-2
P(X)=ax+b
W(X)= 3x3+4x2-5x+2
wyznacz a i b aby W(X) = H(x) * P(X)
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki
z góry dzięki za pomoc
6 cze 11:30
Jakub: 3x
3-2x
2-12x+8=0
x
2(3x-2)-4(3x-2)=0
(3x-2)(x
2-4)=0
(3x-2)(x-2)(x+2)=0
Odczytujesz z tych nawiasów pierwiastki wielomianu tak jak jest na stronie
118
x
3-6x
2+3x+10<0
Tutaj jednym z pierwiastków jest -1. Możesz sprawdzić wstawiasz za x i wychodzi 0. Teraz
ten wielomian podziel przez (x+1) i dalej rób jak to zadanie
152
(x-2)
2(5+4x-x
2)>0
(5+4x-x
2)(x-2)
2>0
-(x
2-4x-5)(x-2)
2>0
Pierwszy nawias rozłóż na postać iloczynową i dalej jak na stronie
142
6 cze 12:45
blaster: A co z wyznaczaniem a i b jak to zrobić ?
6 cze 13:15
blaster: x
3-6x
2+3x+10<0 : (x+1) tu czasem reszta nie wychodzi ? Sory za takie głupie pytania ale
jestem słaby z matmy
6 cze 13:32
Jakub: Jeśli chodzi o dzielenie to wychodzi x
2-7x+10 bez reszty. Podziel tak jak na
107.
Jeśli chodzi o zadanie z a i b to podziel (3x
3-4x
2-5x+2) przez (x
2-x-2) tak jak tutaj
117.
Dzieliłem ale coś jest skopane, albo źle przepisałeś, albo złe zadanie bo wychodzi reszta
a nie powinnna jeśli W(x) ma się równać H(x)*P(x).
6 cze 14:36
blaster: no dobrze a jak chcę wyznaczyć a i b na takim przykładzie:
G(x)= x2-3x-4
P(x)=ax+b
W(x)=2x3-5x2-11x-4
W(x)= G(x)* P(x)
6 cze 15:09
blaster: aha no i jak mam
W(x)=2x3-5x2-11x-4
to żeby rozłożyć na czynniki mogę wyciągnąć
x2(2-5) ale co zrobić z (-11x - 4)
6 cze 15:13
blaster: a jeśli chcę wyłączyć wspólny czynnik przed nawias
W(x)=2x3-5x2-11x-4
to moge x2(2x-5) ale co zrobić z (-11x-4) ?
6 cze 15:15
Jakub: Z wielomianami jest tak, że można je rozłożyć tak jak piszesz. Czyli np. jak
tutaj
1398.
Jak to nie wyjdzie to próbujesz robić tak
121 (na dole rozwiązane przykłady).
Jeżeli to nie wyjdzie to trzeba kombinować, ale to już jest trudne. Nie można podać,
żadnego prostego schematu.
Przykład.
x
4-x
2+2x-1 = x
4-(x
2-2x+1) = x
4-(x-1)
2 = (x
2-(x-1))(x
2+(x+1)) = (x
2-x+1)(x
2+x+1)
6 cze 20:58
xoll: 3x2−5x+23x3−2x2−12x+8
27 wrz 20:28