wariacje
Patka:
Ile jest różnych czterocyfrowych
a) liczb
b) kodów PIN
Zakładamy, że cyfry mogą się powtarzać.
Ile jest różnych czterocyfrowych
a) liczb
b) kodów PIN
Zakładamy, że cyfry NIE MOGĄ się powtarzać.
27 wrz 17:05
staszek: Nikt nie wie?
26 lip 17:52
Basia: wszyscy wiedzą, ale czekają na to co sam masz na ten temat do powiedzenia
liczb jest 9*10*10*10 = 9*103 = 9000
pinów jest 104 = 10000
26 lip 17:58
Basia:
witaj
Milu 
bez powtórzeń (b) = 10*9*8*7
upał

26 lip 18:03
Mila:
Tak, Basiu, witam Cię.
Zero może być w PIN, na początku.
a)9*10*10*10
b)104 (0 może być na początku w PIN?)
Bez powtórzeń
a) 9*9*8*7
b) 10*9*8*7
26 lip 18:09
Mila:
Dziękuję,
Basia.
26 lip 18:12
Dania: Dlaczego nie można uwzględnić w drugim zadaniu podpunkt a 0?
21 lis 19:31
Mila:
Jeżeli masz na początku 0, np.
0234 to nie jest to liczba czterocyfrowa, a masz utworzyc liczby czterocyfrowe.
21 lis 19:38