awdawd
karolajn: rozwiąż nierówność
(x2 +x −2) (2x2−3x+1)>0
obliczam delty z 2
wychodzi
(x+2)(x−1)2(x−2)>0 w odpowiedziać są inne wyniki i nawet miejsce zerowe... mógłby ktoś to
sprawdzić ?
28 wrz 15:42
ICSP: przelicz jeszcze raz deltę z drugiego.
28 wrz 15:44
karolajn: (2x2−3x+1)
Δ= 9 − 8 = 1
(x2 +x −2)
Δ= 1+8=9
gdzie tu jest błąd ?
28 wrz 16:04
ICSP: a miejsca zerowe?
Przypomnę ze 2x
2 − 3x + 1
a = 2
28 wrz 16:04
karolajn: ja tutaj chyba czegos nie widze 2x2 −3x+1
delta= 9− 4(2x1)= 1
jeżeli to jest złe, to czy mógłbyś mi to rozpisać ?
28 wrz 16:14
ICSP: delta policzona dobrze. Pierwiastki policzone źle.
28 wrz 16:15
karolajn: jasne...
jest tezi nny przykład
(x2+2x+1) (x2−4)>0
delta=0
x0= −1
(x+1)(x+2)(x−2)>0
jednak wykres w odpowiedziach jest inny, co jest tutaj xle
28 wrz 16:26
ICSP: znasz wzór na (a+b)
2
28 wrz 16:26
karolajn: x4−x2+24≥12(x2−1)
x4−13x2+36≥0
dziele hoernerem i wychodzi mi z reszta
28 wrz 16:32
ICSP: Równanie bi kwadratowe. Proponuję użyć zmiennej pomocniczej.
28 wrz 16:34