a Takie Coś??
Coma13: Rozwiąż równanie cos2x + sinx = a2 +4b +3 z niewiadomą x wiedząc, że wielomian W(x)=x3
+ ax2 + bx +1 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x2−1
pytanie czy ja mam dzielić ten wielomian przez dwumian>>?
15 kwi 20:47
Coma13: a jeżeli tak to co dalej?
15 kwi 20:54
Eta:
Podpowiadam
15 kwi 20:56
Eta:
rozłóź ten dwumian tak x2 −1 = ( x−1)(x +1)
policz W(1)=0 i W(−1)=0 bo x=−1 x= 1 −−− są pierwiastkami W(x)
wyliczysz zatem a i b
15 kwi 20:58
15 kwi 21:00
Eta:
powinno Ci wyjść a= −1 b= −1 ( czy tak ?)
15 kwi 21:07
Eta:
Dasz radę dalej z tym równaniem?
czy dać podpowiedź

15 kwi 21:09
Coma13: no mam tak..dlatego napisałem że proste...
bo później dostałem:
cos2x + sinx = 0
1 − 2sin2x = sin = 0
a to już kwadratowe więc spokój
15 kwi 21:09
Eta: OK

pamiętaj o założeniu ,że t€<−1,1>
jak sinx = t
15 kwi 21:11
Coma13: pamiętam (zawsze)
15 kwi 21:12
Eta: OK
15 kwi 21:12
Eta:
napisz jakie masz rozwiązania tego równania ?
15 kwi 21:29
paula: cos2x+sinx=0
28 wrz 19:37