matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zamiana ułamka okresowego na zwykły
Majster:
Zamień ułamek okresowy na zwykły: 1,2(34)
28 wrz 19:30
Grześ:
korzystamy z takowego schematu, przyjmujemy, że: x=1,2(34) / *10 10x =12,(34) / *100 1 000x =1234,(34) odejmujemy stronami dwa ostatnie równania: 1000 x − 10x = 1234,(34) − 12,(34) 990x=1222
1222
x=
990
teraz tylko uprość sobie ułamek
Chyba zrozumiałe?
28 wrz 19:33
Majster:
tak, dziękuję
28 wrz 19:36