Trygonometria
Beata : Nowy temat, na którym mnie jeszcze nie było, inne rzeczy sama rozkminiłam ale to zadanie
masakra. : (
Oblicz wartość wyrażenia.
a) ctg(90∧ − α) ctgα
b) cos(90∧ − α) sinα + sin(90∧ − α) cosα
Nie wiedzialam jak zrobić 90 stopni to jak coś tam gdzie 90 to chodzi o stopnie .
27 wrz 18:18
b.: skorzystaj ze wzorów stąd:
430
27 wrz 18:23
Beata : To obczajcie.
a) tgα * ctgα = 1
27 wrz 18:33
Beata : b) sinα*sinα + cosα*cosα = sin2α + cos2α = 1
27 wrz 18:37
Beata : Tylko ze nie wiem dlaczego ale u mnie w książce w podpunkcie a jest napisany w odpowiedziach
wynik ctg
2α to czy w ksiazce jest błąd, mógłby ktoś wspomóc mnie swoją wiedzą ?
27 wrz 18:39
Beata : Odnawiam prośbę o zadanie
27 wrz 19:15
xXx: w książce w takim razie jest błąd. prawidłowa odpowiedź w podpunkcie a) to 1
27 wrz 19:24
b.: oba podpunkty dobrze zrobiłaś

skoro w a) wynik był taki jak piszesz, to może było tg(90−α), a nie ctg(90−α)? a moze po prostu
jest blad w odpowiedziach
27 wrz 20:37