matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
bar80:
w trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów przy podstawie AB. Punkty przecięcia dwusiecznych z bokami trójkąta BC i AC oznaczono odpowiednio: D i E. Odcinki AD i BE przecinają się pod
8
√
3
kątem 135°, a ich długości wynoszą: |AD| =
, |BE| = 8(3
√
2
−
√
6
). Oblicz obwód
3
16
√
3
trójkąta ABC, wiedząc, żę |AE| = 16(2−
√
2
), |BD|=
, |AB| = 16
3
27 wrz 19:04