oblicz prawdopodobieństwo.
Majka: Z kartonu, który zawiera m >= 3 słoików małych i n>=2 słoików dużych wzięto jeden słoik i
odłożono go bez sprawdzania, jaki to słoik. Później z kartonu wzięto 3 kule.
a) Dla m = 10 i n = 4 oblicz prawdopodobieństwo wzięcia trzech słoików małych
b) Dla m = 10 i n = 4 oblicz prawdopodobieństwo wzięcia dwóch słoików małych i jednego
czarnego, jeśli wyjęty na początku słoik był duży.
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wzięty na początku słoik był mały, jeśli wiemy, że trzy
wzięte słoiki są małe?
28 wrz 18:35