Naszkicuj Wykres Funkcji Kwadratowej Z Wartością Bezwzględną
Siemanko: To mój pierwszy post tutaj, wiec wybaczcie jeżeli będzie niepoprawny, niewiem czy mam postawic
tutaj jakies zalozenia jezeli chodzi o wartosc bezwzgledna
f(x)= | x − 3 | ( x − 1 )
Mam wykres funkcji kwadratowej w odpowiedziach, ale zalezy mi na sposobie rozwiązywania takiej
funkcji
24 sie 10:56
Siemanko: Nieważne już
24 sie 11:02
AS: Podstawowa zależność:
/ x − a dla x ≥ a
|x − a| = |
\ −(x − a) dla x < a
Dla x < 3 |x − 3| = −x + 3 i równanie funkcji przybiera postać y = (−x + 3)*(x − 1)
Dla x ≥ 3 |x − 3| = x − 3 i równanie funkcji przybiera postać: y = (x − 3)*(x − 1)
Dalej sporządź tabelkę np. dla x = −2,−1,0,1,... 5 i nanieś wartości
w układ współrzędnych i zobaczysz wykres.
24 sie 11:21
pawel: f(x)= |−2 x2 −5x−3|
27 wrz 15:42