HELP
pogodynka : √29 − 12√12 przedstaw postaci x−y√5 gdzie x i y są liczbami wymiernymi
27 wrz 11:40
think: ciekawe zadanie... ale czy aby na pewno jego treść jest dokładnie i wiernie przepisana?
27 wrz 11:43
pogodynka : tak
27 wrz 12:00
sushi_ gg6397228:
zadanie niewykonalne
27 wrz 12:15
pogodynka : Uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej m m3 −m jest podzielona przez 3
27 wrz 12:24
Vizer: m(m2−1)=(m−1)m(m+1)
Jest to iloczyn kolejnych trzech liczb całkowitych, który jest podzielny przez 3, więc liczba
m3−m też jest podzielna przez 3.
27 wrz 12:26
ZKS:
m3 − m = (m − 1)m(m + 1)
Teraz pomyśl dlaczego (m − 1)m(m + 1) ⋀ m ∊ C jest podzielne przez 3.
27 wrz 12:27
Mateusz: m3−m wyciągam m przed nawias i mam jako m(m2−1) =(m−1)m(m+1) teraz sie zastanów dlaczego to
wyrazenie jest podzielne przez 3
27 wrz 12:29