Pomocy
niki: W ankiecie przeprowadzonej wśród 200 uczniów klas trzecich pewnego liceum otrzymano następujące
wyniki:
− matematykę lubi 100 uczniów
−historie lubi 90 uczniów
−biologię lubi 35 uczniów
− matematykę i historię lubi 25 ucz.
−matematykę i biologie lubi 15 ucz.
− historię i biologię lubi 20 ucz
−matematykę,historie,i biologię lubi 5 ucz.
Oblicz prawdopodobieństwo tego ze losowo wybrany uczeń nie lubi żadnego z wymienionych
przedmiotów
27 wrz 15:44
Basia:
A − lubi matematykę
P(A) = 100200 = 12=0,5
B − lubi historię
P(B) = 90100 = 0,9
C − lubi biologię
P(C) = 35100 = 0,35
P(A∩B) = 25100 = 0,25
P(A∩C) = 0,15
P(B∩C) = 0,2
P(A∩B∩C) = 0,5
szukane P(A'∩B'∩C') = P[(A∪B∪C)'] = 1−P(A∪B∪C)
natomiast
P(A∪B∪C) = P(A)+P(B)+P(C) − P(A∩B) − P(A∩C) − P(B∩C) + P(A∩B∩C)
podstaw i powyliczaj
27 wrz 16:04
niki: i wyszło niby ci 3/20?
27 wrz 16:31