Teoria liczb
Oliwier: 1) Rozwiąż w liczbach pierwszych równanie:
xy +1=z
2)Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie:
1+x+x2 +x3=2y
3)Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których liczba n3 +3 jest podzielna przez n+3.
4)Dane są liczby naturalne x i y takie, że liczba 6x+11y jest podzielna przez 31. Udowodnij, że
wówczas liczba x+7y również jest podzielna przez 31.
5)Znajdź wszystkie trzycyfrowe liczby, które przy dzieleniu przez 37 dają resztę 2, a przy
dzieleniu przez 11 resztę 5.
27 wrz 17:30
Vax: | | n3+3 | | n2(n+3)−3n2+3 | | −3n(n+3)+9n+3 | |
3) |
| = |
| = n2 + |
| = |
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | 9(n+3)−24 | | 24 | |
n2−3n+ |
| = n2−3n+9− |
| |
| | n+3 | | n+3 | |
Czyli musi zachodzić n+3 | 24, n jest naturalne i po sprawdzeniu paru kombinacji dostajemy:
n ∊ {0;1;3;5;9;21}
27 wrz 17:55
Vax: 4) 6x+11y = 0 (mod 31) /*5 ⇔ 30x + 24y = 0 (mod 31) ⇔ x = 24y (mod 31)
Wtedy:
x + 7y = 24y+7y = 31y = 0 (mod 31) cnd.
27 wrz 17:57
Vax: 5) Ma zachodzić:
{x = 2 (mod 37)
{x = 5 (mod 11)
Z pierwszej kongruencji x = 37k+2, dla pewnego całkowitego k, wstawiamy do 2:
37k+2 = 5 (mod 11) ⇔ 4k = 3 (mod 11) /*3 ⇔ k = 9 (mod 11) ⇔ k = 11n+9
Wtedy:
x = 37(11n+9)+2 = 407n+335
Jak łatwo zauważyć liczby trzycyfrowe dostaniem jedynie dla n=0 v n=1, będą to 335, 742
27 wrz 18:00
Damian: Dzięki Vax a zmierzysz się jeszcze z 1) i 2)

? pls
27 wrz 18:01
Vax: 2) Na początku zauważmy, że para (0,0) spełnia równanie, oraz dla x ≠ 0, x musi być
nieparzyste. 1+x+x2+x3 = 2y ⇔ (x+1)(x2+1) = 2y
Zauważmy, że korzystając z algorytmu Euklidesa mamy (przez (a,b) oznaczamy nwd(a,b)):
(x+1 , x2+1) = (x+1 , x2+1−x(x+1)) = (x+1 , 1−x)
Niech teraz p będzie największą liczbą pierwszą, przez którą dzieli się x+1 oraz 1−x, czyli:
{x+1 = 0 (mod p)
{1−x = 0 (mod p)
Dodajemy stronami dostając 2 = 0 (mod p) skąd (x+1 , x2+1) = 2. Ale (x+1)(x2+1) = 2y, więc
musi zachodzić x+1 = 2 v x2+1 = 2, z pierwszego dostajemy x=1 co daje nam parę (x,y) = (1,2),
a x2+1 = 2 nie daje nam żadnych nowych rozwiązań, stąd jedynymi całkowitymi rozwiązaniami są
pary (x,y) = (0,0) v (1,2)
27 wrz 18:20
27 wrz 18:34
Vax: 1) xy = z−1, rozważmy pierwszy przypadek, gdy z=2, wtedy xy = 1, czyli x=1 sprzeczność z
założeniem, że x,y,z są pierwsze, więc z ≥ 3, czyli prawa strona jest parzysta, stąd lewa też
musi. Jedyną liczbą pierwszą parzystą jest 2, skąd:
2y = z−1
Jeżeli y=2 to dostajemy pierwszą trójkę (x,y,z) = (2,2,5), zakładamy więc, że y ≥ 3 więc y =
2k+1 dla pewnego naturalnego dodatniego k, wtedy:
22k+1 + 1 = z
(2+1)(22k−22k−1+22k−2−...+1) = z
Lewa strona dzieli się przez 3, więc prawa też musi, skąd z=3, wtedy:
22k+1 = 2
Czyli 2k+1 = 2 co nam naturalnych rozwiązań nie daje.
Stąd jedynymi liczbami pierwszymi spełniającymi tezę są (x,y,z) = (2,2,5)
27 wrz 18:52
Oliwier: Czemu w 4)6x+11y = 0 (mod 31) /*5 ⇔ 30x + 24y = 0 (mod 31) a nie powinno być 55y zamiast 24y
28 wrz 00:12
Basia:
55(mod31) = 24
28 wrz 00:20
Tomek.Noah: Witam ja mam zapytanie do 2

Tam gdzie rozpisywales x
2+1 dla algorytmu Euklidesa , na jakiej
zasadzie dokonales roznicy z x(x+1) bo mysle mysle i nie moge wymyslec, a chcialbym wiedziec

Dziekuje z gory za odpowiedz
28 wrz 10:51
Tomek.Noah: aaa ok juz wiem sorka
28 wrz 10:53