wychodzi mi kilka obliczen prosze o pomoc:))
ruda: x+3y=12
2x−y=3
27 wrz 14:16
sushi_ gg6397228:
zapisz swoj tok rozumowania−−> masz do wyboru 4 metody
27 wrz 14:18
ruda: to jest układ rownan i co robie nie tak ze wychodza rózne wyniki?
27 wrz 14:23
Trivial:
Masz błąd w czwartej linijce...
A skąd mamy wiedzieć co robisz źle, skoro nawet nie wiemy jak to liczysz?
27 wrz 14:24
ruda: x+3y=12
2x−y=3
x=12−3y
2(12−3y)−y=3
x=12−3y
24−6y−y=3
x=12−3y
−7y=3−24=−21\ : (−7)
x=12−3y
y=3
x=12−3*3
y=3
x=9*3=27\ :3
y=3
x=9
y=3
27 wrz 14:41
VEVO: przedostatni układ
co Ty tam za bzdury piszesz?
zobacz wyżej , masz 12 − 3*3 = 4
a Tobie przekształciło się to w 9
27 wrz 14:45
Trivial:
Błąd jest przy końcu.
x = 12−3*3 (to jest OK), a potem:
x = 9*3 i potem jeszcze dzielenie przez 3. Nieuzasadnione i dziwne, tak nie można! Powinno być:
x = 12−3*3 = 12 − 9 = 3.
27 wrz 14:45
sushi_ gg6397228:
x=12−3y
−7y=3−24
x=12−3y
−7y=−21 / : (−7)
x=12−3y
y=3
x=12−3*3
y=3
x=3
y=3
27 wrz 14:56