wytrzymałość materałów
Piotr student: zad.Obliczyć z blachy o jakiej wytrzymałości na ścinanie kt=? można wytłoczyć podkładkę
przęstawioną na rys.1(wymiary w mm), jeżeli siła zużywana do wytłoczeń wynosi F=1000N, a
blacha ma grubość g=0,5mm
26 wrz 22:30
Mateusz: No to chyba mamy odp co studiuje nasz
Piotr student Mechanika i budowa maszyn
26 wrz 22:32
danny: | | F | |
t = |
| gdzie S = πdg brakuje nam d, ale że jest to podkładka będzie to D−d zatem |
| | S | |
spełniając warunek wytrzymałościowy
t ≤ k
t
26 wrz 22:53
danny: Napisze może jeszcze że t to maksymalne naprężenie tnące (powinna być literka 'tau' ale nie
rzuciła mi się w oczy )
26 wrz 22:55
Piotr student: da radę wysłać zdjęcie bo mam do tego zadania a nie bardzo wiem jak
26 wrz 23:03
danny: no to wrzuć na jakiś serwis hostingowy, jakiż problem
26 wrz 23:04
Piotr student: nie wiem jak to wrzucić
26 wrz 23:26
Piotr student: danny badz jutro proszę cię bardzo interne mi szwankuję
26 wrz 23:38
Piotr student: będę danny jutro o 10.30 bardzo cię proszę bądź
26 wrz 23:43