ciąg arytmetyczny
rudzielec: Witam, mam takie zadanie, zobaczcie czy dobrze kombinuję
Zadanie
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, mając dane
a
4+a
7 = −26
a
4 − a
7 = 9
rozw (układy równań − nie wiem jak klamrę zrobić

a
4+a
7 = −26
a
4 − a
7 = 9
a
1+(4−1)r + a
1+ (7−1)r= −26
a
1 +(4−1)r − a
1+(7−1)r = 9
2a
1+9r=−26
9r=9
2a
1+9r=−26
r=1
2a
1 = −35
a
1 = 17,5
WZÓR
a
n = 17,5+(n−1)*1
nie wiem czy dobrze do tego momentu to raz a dwa co dalej?
28 wrz 11:38
Skipper:
"zjadłeś" minusik ... a
1=−17,5 ...−
28 wrz 11:45
rudzielec: prawda, ale ogólnie to dobrze?
28 wrz 11:47
ZKS:
Źle obliczone jest r.
28 wrz 11:47
Skipper:
...oj ... i nie tylko tu ... wcześniej też ... rób więc od początku −
28 wrz 11:48
Eta:
Tak jest prościej:
z drugiego równania
a7 −a4= 3r= −9 => r= −3
z pierwszego równannia
2a1+9r= −26
podstaw za r= −3 i a1=...
an= a1+(n−1)*r=.....
28 wrz 12:20