styczne
zadanie: napisz równanie tej stycznej do paraboli o równaniu
y=3x2, która jest równoległa do prostej o równaniu y=6x−19
26 wrz 23:41
Jack:
szukana prosta jest postaci: y=6x+b. Przyrównaj to z y=3x2 i zakładając, że Δ=0 wyznacz b.
26 wrz 23:49
Gustlik: Drugi sposób − dla uczniów i studentów znających pochodne:
Znajduję współrzędne punktu styczności:
a=f'(x0)
f'(x)=3*2x=6x
stąd a=6x0
6x0=6 /:6
x0=1
y0=3*12=3
Punkt styczności ma współrzędne (1,3)
Podstawiam do funkcji liniowej y=6x+b
3=6*1+b
3=6+b
b=−3
Odp: y=6x−3
27 wrz 00:53