W trapez prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższym
ramieniem dzieli to rami na odcinki długości 6cm i 24cm. Oblicz obwód trapezu
zielony odcinek ma długość 6 a niebieski ma długość 24. Z tego wynika że czerwony odcinek ma
długość 12.
Różowy odcinek ma długość dwóch czerwonych czyli 24.
teraz odczytujemy częśc
|AD| = 24
|AE| = |DF| = 12
|CB| = 30
teraz z twierdzenia Pitagorasa liczymy długość odcinka GB:
|GB|2 + |GC|2 = |BC|2
podstawisz i otrzymasz GB = 18
|EG| = x = |FC|
podobieństwo trójkątów SFC i SEB:
| x | 12 | ||
= | |||
| 12 | x+18 |
Ob= 108
ΔCAD ~ΔCDB
| h | y | |||
to: | = | => h2= x*y | ||
| x | h |