prawdopodobieństwo
Febrisan:
Na ile sposobów kule o numerach 1,2,3,4, można rozmieścić a trzech rozróżnialnych szufladach, a
na ile w pięciu?
28 wrz 19:27
Grześ: Mamy 4 elementy i tak:
− 3 szuflady bez określenia rozkładu kul, czyli: |A|=4
3=64( za każdym razem do każdej możemy
włożyć kule)
− 5 szuflad − | | − , czyli: |B|=4
5=1024 ( − | | − )
To samo wyjaśnienie jest przy obu podpunktach

Pytaj, jak cos nie rozumiesz
28 wrz 19:30
krystek: nr.1 ma trzy szuflady do wyboru
nr.2 ma trzy do wyboru
3nr. ma tez trzy do wyboru
4 tak samo Czyli 3*3*3*3=34
Analogicznie dla 5 szuflad czyli
28 wrz 19:33
rucia020: muszę podać przykład doświadczenia losowego, zapisac zdarzenie elementarne w tym zdarzeniu i
napisac przestrzen zdarzen elementarnych .. umie to ktoś ? tylko nie moze być − rzut kostka,
rzut moneta, losowanie kuli, otwieranie ksiazki na chybil trafil... coś innego musi być..
pomóżcie
28 wrz 19:33
Febrisan:
w ksiażce mam takie odpowiedzi: w 3 szufladach 81 a w 5 szufladach 625
28 wrz 19:34
Grześ: Kurcze... podstawiłem na odwrót... co za dzień dzisiaj, ma być:
|A|=3
4=...
|B|=5
4=...
Przepraszam za pomyłkę
28 wrz 19:35
Febrisan: ok dzieki!
28 wrz 19:36
MEA: Ciesze sie z tego co mam
26 wrz 19:59