ciag
vladimirovna: jak obliczyć sumę n poczatkowych wyrazów o wzorze ogólnym:
an= a1 (1−10−n)/(1−10−1) * 10(n−1)
dla a1= 3
27 wrz 15:59
Basia:
czy to ma być
| | 1−10−n | |
an = a1* |
| |
| | (1−10−1)*10n−1 | |
czy jakoś inaczej
jeżeli inaczej postaraj się jakoś porządnie to zapisać
27 wrz 16:07
think: zapisz najpierw poprawnie ten wzór, tutaj są do tego odpowiednie skróty, albo przynajmniej
powstawiaj nawiasy w odpowiednich miejscach co jest w liczniku a co w mianowniku, bo w tej
postaci to tak trochę ciężko się w tym połapać.
27 wrz 16:09
vladimirovna: Przepraszam, ze tak napisałam, już się poprawiam:
| | 1−10−n | |
an=a1* |
| *10n−1 |
| | 1−10−1 | |
27 wrz 18:09
Trivial:
| | 1−10−n | | 10n−1−10−1 | |
an = 3* |
| *10n−1 = 3* |
| = |
| | 1−10−1 | | 1−10−1 | |
| | 10n−1 | | 1 | |
= 3* |
| = |
| (10n−1). |
| | 10−1 | | 3 | |
∑ oznacza sumę od 0 do n.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑an = ∑ |
| (10n−1) = |
| ∑(10n−1) = |
| (∑10n − ∑1) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 10n+1−1 | |
= |
| ( |
| − n) = ... |
| | 3 | | 10−1 | |
Wydaje mi się dobrze.
27 wrz 18:23
vladimirovna: Nie umiem obliczać w ten sposób sum. Gdzie mogłabym je obczaić?
27 wrz 18:53
27 wrz 19:01
vladimirovna: dzięki wielkie
27 wrz 19:33