matematykaszkolna.pl
. Asia: 1.Z dodatnią półosią OX kąt rozwarty trworzy prosta o równaniu: a) 3x+4y − 1 = 0 b) 3x−4y−1=0 c) 3x−4y +1 = 0 d) −3x + 4y +1 = 0 Witam, poniżej podsyłam zadanka, które mi zostały z powtórek, a z którymi niestety nie umiem sobie poradzic, z góry dziękuję za pomoc i proszę takze o wyjaśnienie emotka 2. Prosta opisana rownaniem y = (2−π)2x+π przechodzi tylko przez a) I i II cwiartke ukladu wspolrzednych b) I i IV cwiartke ukladu wspolrzednych c) I, II i III cwiartke ukladu wpolrzednych d) I, II i IV cwiartke ukladu wspolrzednych 3.Rownanie x2+ y2 − 42x+ 6y + 9 = 0 opisuje okrag a) styczny do osi OX b) styczny do osi OY c) przecinajacy os OX w dwoch punktach d) przecianajacy os OY w dwoch punktach 4.Wszystkie punkty odlegle od punktu A (−3,7) o 4 tworza krzywa o rownaniu: a) y = 2x+13 b) (x+3)2+ (y−7)2 = 16 c) y = −2x +1 d) (x−3)2+(y+7)2 = 16 5.Okregi o rownaniach (x+3)2 + (y−1)2 = 4 i x2+y2 −2x −8y+8 = 0 a) nie maja punktow wspolnych b) sa stycznie zewnetrznie c) przecinaja sie d) sa styczne wewnetrznie 6. Sprawdz czy punkty A(−2,3), B(4,6), C(22;4+2) sa wspołliniowe. 7. Wyznacz wartosc parametru m∊ R, dla ktorej proste okreslone rownaniami y = m(2−x) i y = (3−m)x−7 przecinaja sie w punkcie P (3;1) 8. Napisz rownanie okregu opisanego na prostokacie KLMN, w ktorym dane sa przeciwlegle wierzcholki K(0;−3) i M(6,5) function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 13:47
Asia: wybaczcie, w złym miejscu napisałam wiadomość skierowaną do Was, która powinna być na samej górze, z góry ogromnie dziękuję za pomoc emotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 13:48
Asia: ponawiam prośbę, to dla mnie bardzooo ważneemotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 14:18
VEVO: powiedz nam czego nie rozumiesz w tych zadaniach?
28 wrz 14:23
Asia: 1. nie wiem jaki czynnik decyduje czy prosta tworzy kąt rozwarty 2. nie wiem rowniez tutaj co decyduje przez ktora cwiartke przechodzi, chodzi mi o to,ze chce poznac metode rozwiazania takiego zadania, bo nie mialam takiego 3. nie mam pojęcia jak to rozwiązać 4. co to jest krzywa? 5. co mam wyliczyc,zeby sprawdzic czy maja punkty wspolne czy nie 6. to juz wiem jak rowiązać, więc bez tego 7. mam po prostu podstawic pod x i y te wspolrzedne punktu (wystarczy do jednej funkcji (?) ) i wyliczyc m? 8. nie widze zaleznosci miedzy rownaniem okregu, a tymi wierzcholkami.. function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 14:40
ICSP: Wiesz gdzie jest dodatnia półoś OX?
28 wrz 15:15
Asia: tak function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 15:44
ICSP: to teraz narysuj układ współrzędnych i dwie proste. Jedna malejącą drugą rosnąć i zobacz która przetnie dodatnią oś pod kątem rozwartym. Później zobacz w którym punkcie ta prosta przetnie oś OY i podaj odpowiedź. Dla ułatwienia możesz sobie sprowadzić wszystkie proste do postaci kanonicznej.
28 wrz 15:46
Asia: aaa, czyli odpowiedz 1. a emotka dzięki! a mógłbyś mi dać jakieś podpowiedzi do pozostalych zadan oprócz 6, bo już doszłam do tego jak go rozwiązać emotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 15:57
ICSP: y = |2−π|x + π Najpierw trzeba znaleźć przybliżoną wartość miejsca zerowego. 0 = |2−π|x + π Szacujemy czy jest dodatnie czy jest ujemne. Kiedy mamy już da punkty możemy w przybliżeniu narysować wykres funkcji i odczytać z niego przez które ćwiartki przechodzi.
28 wrz 16:03
Asia: to będzie dodatnie, czyli bedzie przechodzic przez cwiartke I i III, tak? function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 16:14
Asia: zle, wedlug mojego przyblizonego rysunku to w ogole wychodzi,ze powinien przechodzic przez cwiartke I III i IV... function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 16:15
ICSP: a gdzie jest punkt przecięcia z osią OY?
28 wrz 16:15
ICSP: i miejsce zerowe wcale nie będzie dodatnie.
28 wrz 16:18
ICSP: widzę że z szacowaniem sobie nie radzisz. y = |2−π|x + π możemy to zpisać również y = (π−2)x + π a > 0 czy a <0 gdzie przetnie oś OY? Przybliżony rysunek i podaj odpowiedź.
28 wrz 16:20
Asia: spróbowałam na spokojnie zrobic teraz od nowa, i po zapoznaniu sie z niektorymi zadankami na tym forum juz wykombinowalam, zostaly mi tylko dwa, i z nimi prosze o pomoc. Mówie tu o zadankami nr 4 i 8 . Mam pytanie co do zadania 5. , bo nie jestem pewna rozwiazania, tu wystarczy wyznaczyc srodki okregow i pozniej kombinowac z roznica badz suma promieni i przyrownywac co jest wieksze wedlug tych 'wzorow' z okregami function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 16:38
ICSP: Tak.
28 wrz 16:42
Asia: okej emotka a mógłbyś pomóc z 4. i 8. zadankiem? bardzo prosze emotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 16:43
ICSP: W 4 masz równanie okręgu : https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html 8. Jeżeli okrąg jest opisane na prostokącie to: jego średnica jest równa przekątnej środek okręgu znajduje się w punkcie przecięcia się przekątnych.
28 wrz 16:43
Asia: ale co to znaczy, że punkty są odległe o 4? o 4 w prawo na osi, czy jak? a co do 8. to powinno wyjść (x−3)2+(y−1)2= 25 function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 16:52
ICSP: o 4 w dowolną stronę czyli 4 to promień. 8 dobrze.
28 wrz 16:55
Asia: ok, czyli pozostaje odpowiedz albo B albo D, tylko pytanie która jest prawidłowa xD function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 17:08
ICSP: masz 50% szans na trafienie Strzelaj.
28 wrz 17:12
Asia: haha, ok, strzele, ale później wytłumacz mi dlaczego dana odpowiedz jest prawidłowa xD hmmm , to stawiam na B function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 17:41
ICSP: trafione. masz środke okręgu: S(−3;7) ,r = 4 wzór na okrąg to : (x−xs)2 + (y−ys)2 = r2 podstawiając (x − (−3)2 + (y − 7)2 = 16 (x+3)2 + (y−7)2 = 16
28 wrz 17:50
Asia: aaaaaaaaemotka czyli po prostu punt podany to jest po prostu środek okręgu! dlaczego na to wcześniej nie wpadłam, dziękuję ogromnie za pomoc ICSP! Dobry z Ciebie człowiek function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 18:21
Trivial: Wit ICSP aj.
28 wrz 18:22