Wielomiany, Twierdzenia o wielomianach
Hiromi_Ise: Wypisz całkowite dzielniki wyrazu wolnego wielomianu W, gdzie W(x)=x4+2x3−2x2+2x−3, i
sprawdź, który z nich jest pierwiastkiem tego wielomianu. Ktoś pomoże?
26 wrz 19:11
Gustlik: "Kandydaci to : +−1 i +−3.
Schemat Hornera − idealna sprawa:
1 2 −2 2 −3
1 1 3 1 3 0
−1 1 1 −3 5 −8
3 1 5 13 41 120
−3 1 −1 1 −1 0
Odp: x=1 v x=3
Albo obliczaj W(1), W(−1), W(3), W(−3)
Powinno Ci wyjśc:
W(1)=0
W(−1)=−8
W(3=120
W(−3)=0
27 wrz 01:20
Gustlik: Wkradł się chochlik:
x=1 v x=−3
27 wrz 01:21