statystyka
KASIA: ee problem .. pomocy !
proszę o jakieś wskazówki. ; )
W firmie zatrudniającej 30 pracowników miesięczne wynagrodzenie wynosi 2400 zł.
Jakie będzie średnie miesięczne wynagrodzenie w tej firmie, jeśli:
a. zostanie zatrudniony pracownik z miesięcznym wynagrodzeniem 2200zł
b. zostaną zatrudnieni trzej pracownicy, każdy z miesięcznym wynagrodzeniem 3000 zł
c. zostanie zwolniony pracownik zarabiający miesięcznie 2800zł?
dziękuję z góry
28 wrz 16:22
ICSP: a) 30 pracowników zarabia po 2400 co daje łącznie 72k
zatrudniamy pracownika który zarabia 2200 i mamy już 31 pracowników:
| 72000 + 2200 | | 74200 | |
| = |
| =  |
| 31 | | 31 | |
| | 72000 + 9000 | |
b) |
| = |
| | 33 | |
| | 72000 − 2800 | |
c) |
| =  |
| | 29 | |
28 wrz 16:24
KASIA: ok wielkie dzięki ; )
obliczyłam i się zgadzają wyniki.
28 wrz 16:38