paulina: Jola i Ania chodzą regularnie o tej samej godzinie na ten sam basen. Jola co 12 dni zaś
Ania co 15 dni. Ostatnio dziewczęta spotkały się na basenie w środę. W jaki dzień
tygodnia nastapi kolejne spotkanie?
Jak matematycznie oblicza się takie zadanie?Proszę
14 gru 16:36
Basia:
spotkają się za n dni
n musi być NWW(12,15)=3*4*5=60
środa wypada co 7 dni
60/7=8 reszta 4
czyli w niedzielę
można to bardziej sformalizować ale czy naprawdę trzeba?
generalnie tu chodzi o funkcje okresowe
14 gru 16:50
paulina: dziękuję za pomoc
14 gru 16:52
28 wrz 15:25