Wielomiany
Hiromi_Ise: Sprawdź czy wielomian określony wzorem W(x)=2x3−3x2+3x−1 ma pierwiastki wymierne.
1)Pierwiastkami całkowitymi mogą być 1 bądź −1, ale żadne z nich nim nie jest, a zatem
wielomian W nie ma pierwiastków całkowitych.
2)Sprawdzam czy W ma pierwiastki wymierne, które nie są liczbami całkowitymi. Takimi
pierwiastkami mogą być −1/2 bądź 1/2. I teraz zastanawiam się skąd się wzięły te dwie liczby.
Ktoś pomoże?
27 wrz 20:42
Basia:
dzielniki wyrazu wolnego (tutaj −1): a= +1; −1
dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze (tutaj 2): b= +1; −1; +2; −2
| | a | |
wszystkie możliwe pierwiastki wymierne to liczby postaci |
| |
| | b | |
27 wrz 22:40