Pomocy
Kaja: Odległość od ziemi do gwiazdy Proxima Centauri wynosi 4×10¹⁶m.równik ziemi ma dlugość 4×10⁷m.
Oblicz czy szybciej ty dolecisz do proximy wspolczesnym statkiem kosmicznym osiogajocym
predkosc 2×10⁴ m/s czy też ślimak poruszjący się z predkością 2 metrów na godzine odbedzie
podróz do okoła świata.Oblicz
26 wrz 20:26
Kaja: Kaja: Odległość od ziemi do gwiazdy Proxima Centauri wynosi 4×10¹⁶m.równik ziemi ma dlugość
4×10⁷m.
Oblicz czy szybciej ty dolecisz do proximy wspolczesnym statkiem kosmicznym osiogajocym
predkosc 2×10⁴ m/s czy też ślimak poruszjący się z predkością 2 metrów na godzine odbedzie
podróz do okoła świata.Oblicz
Plissssss
26 wrz 20:41
Sławek:
1m/s=60m/min=3600m/h=3,6km/h
2*10
4 m/s = 3,6*2*10
4 km/h =7,2*10
4 km/h
4*10
16 m =4*10
13 km
4*10
7 m =4*10
4 km
2 m/h= 0,002 km/h
statek
| | 4*1013 km | |
t1= |
| = 555555555,6 h |
| | 7,2*104 km/h | |
ślimak
| | 4*104 km | |
t2= |
| =20000000 h |
| | 0,002 km/h | |
26 wrz 22:33