nierówność wykładnicza
Ka: 8
3x−3*8
2x−6*8
x+8≥0
| | 1 | | 2 | |
Źle mi to wychodzi, pierwiastki mi wychodzą 0, |
| i |
| a w odpowiedziach jest |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
xЄ(−nieskończoność, −1]suma[ |
| , nieskończoność) więc coś mi z tym nie tak wyszło i |
| | 3 | |
wygląda jakby się znak też zmienił tylko gdzie

Mógłby ktoś prawidłowo rozwiązać. Z góry
dzięki, będę wdzięczna..
27 wrz 23:38
Basia:
t = 8x
t>0
t3 − 3t2 − 6t + 8 ≥ 0
(t3+8) − (3t2+6t) ≥ 0
(t3+23) − 3t(t+2) ≥ 0
(t+2)(t2−2t+4) − 3t(t+2) ≥0
(t+2)(t2−2t+4−3t)≥0
(t+2)(t2−5t+4)≥0
(t+2)(t−4)(t−1) ≥ 0
t ∊ <−2; 1>∪<4, +∞)
ale t>0 czyli
t ∊ (0;1>∪<4;+∞)
stąd:
8x ≤ 1 lub 8x ≥4
dokończ sobie, to jest zgodne z odpowiedzią z książki
27 wrz 23:59
Gustlik: Najpierw podstawiasz t=8x>0, jak zrobiła Basia.
Drugi sposób − schemat Hornera, wg mnie znacznie szybszy:
t3 − 3t2 − 6t + 8 ≥ 0
"Kandydatami" na pierwiastek są podzielniki wyrazu wolnego, czyli
+−, +−2, +−4, +−8
Podstawiamy je teraz do schematu Hornera, aż wyjdzie reszta 0.
1 −3 −6 8
1 1 −2 −8 0
t=1 jest pierwiastkiem.
Mamy
(t−1)(t2−2t−8)=0
Δ=36, √Δ=6 − rozwiązuję trójmian kwadratowy z drugiego nawiasu.
t1=−2, t2=4
Mamy pierwiastki t=−2 v t=1 v t=4
Ciąg dalszy jak u Basi.
28 wrz 00:45
Mila: 8x ≤1
8x≤80
x≤0
nie rozumiem jak wyjdzie przedział (−∞,−1)
28 wrz 01:08
Gustlik: | | 2 | |
Mila, masz rację, jest błąd w odpowiedzi. Powinno być (−∞, 0> U < |
| , +∞) |
| | 3 | |
28 wrz 01:16