potrzebna pomoc
123: Obwód równoległoboku jest równy 24, a jego kąt ostry ma miarę 30. Oblicz jakie powinny być
długości
boków tego równoległoboku, aby jego pole było możliwie największe. Oblicz pole. Wskazówka:
skorzystaj ze wzoru na pole równoległoboku P= ab sin α
26 wrz 20:21
Eta:
2a+2b= 24 => a+b= 12 => a= 12−b , dla b€(0,12)
| | 1 | | 1 | |
P= a*b* |
| bo sin300= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P(b)= |
| b(12−b)= − |
| b2+6b −−−− to f. kwadratow , parabola ramionami do góry |
| | 2 | | 2 | |
zatem osiąga maximum dla odciętej wierzchołka paraboli
a
max= 12 −b=....
26 wrz 20:29
123: Dziękuję bardzo
26 wrz 20:36
Gustlik: | | 1 | |
Eta, wkradł Ci się chochlik, parabola jest ramionami w dół, masz ujemne a=− |
| .
|
| | 2 | |
Pozdrawiam
27 wrz 01:10
Eta:
27 wrz 13:26