???
Ola: Ile gramów węgliku wapnia potrzeba do otrzymania 8 dm3 acetylenu?
1 gru 15:53
Mateusz: reakcja zachodzi zgodnie z równaniem
CaC
2 +2H
2O → C
2H
2 + Ca(OH)
2
Patrząc na stosunek molowy substratów i produktów widzimy ze z 1 mola karbidu czyli węgliku
wapnia otrzymamy 1 mol acetylenu czyli 22,4dm
3 tego gazu(objętość odniesiona do warunków
normalnych) a my chcemy wiedziec ile g karbidu nalezy uzyc aby otrzymac 8dm
3 acetylenu
oczywiscie zakładamy dalej ze tu chodzi o objętość w warunkach normalnych bo jakby było
inaczej to wtedy korzystalibysmy z równania Clapeyrona czyli układamy proporcje
1mol CaC
2→1molC
2H
2
64g → 22,4dm
3C
2H
2
x CaC
2 −−−−−−→ 8dm
3 C
2H
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 64g*8dm3 | |
x = |
| =? oblicz sobie
|
| | 22,4dm3 | |
| | g*dm3 | |
analiza na jednostkach |
| = [g] |
| | dm3 | |
1 gru 16:07
cukierek: dana jest funkcja okreslona wzorem f(x)=−2x−6.wartosci ujemne przyjmuje dla?
23 wrz 07:23
cukierek: a)x>3 b) x>−3 c) x<−1/3 d) x<−3
23 wrz 07:24
Mateusz: cukierku po pierwsze zakładaj osobno temat ze swoim zadaniem po drugie jesli chodzi o
zadanie to rozwiąż nierównosc f(x)<0 czyli 2x−6<0 otrzymasz odpowiedz
23 wrz 08:55
Mateusz: poprawka −2x−6<0
23 wrz 08:58
cukierek: OK.dziekuje.to tak przez przypadek sie tu znalazlam ,nie matmy szukalam haha.ale dzieki tez za
chemie.przydala sie

dobrze tlumaczysz .narazie to tyle przedemna jeszcze 20 zadan.masakra
pozdrawiam
23 wrz 11:11
Mateusz: Aha ok ciesze się ze stary post tez sie przydał jest to dobry dowod na to ze trzeba korzystac
czasem z forumowej wyszukiwarki w koncu tyle zadan sie tu przewala ze i twoje mogło gdzies tu
byc rozwiązane.
23 wrz 11:18
cukierek: 



ZADANIE 1. Równanie (x−2)
2=25
a) ma 1 rozwiazanie b) 2rozwiazania c) nie ma rozwiazan d) cztery rozwiazania
2.zadanie
ZADANIE 2.Funkcja liniowa ,ktorej wykres jest równolegly do wykresu funkcji y=
12x+5 ma
wzór
a) y=−
12x+5 b) y=−2x−5 c) y=2x−5 d) y=
12x−5
ZADANIE 3. Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x1=−3 x2= 4,której wykres przechodzi przez
punkt P=(0.12) ma wzór:
a) f(x)=−2(x+3)(X−4) B) f(x)=(x+3) (x−4) c)f(x)=−(x+3)(x−4) d) f(x) =(x−3)(x+4)
ZADANIE4.
Prosta L ma równanie y=2x−11.Wskaż równanie prostej równoleglej do prostej L
a) y=2x b) y=−2x c) y=−
12x d) y=
12x
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE KROK PO KROKU

,NIE SAMĄ ODPOWIEDZ
25 wrz 09:31
25 wrz 09:37
26 wrz 23:16
Mateusz: takie cos najlepiej rozbic za pomocą wzoru skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2 oczywiscie
kto chce mozna się bawic w liczenie Δ itd
(x−√6)(x+√6)≤0
iloczyn dwóch czynników a*b jest rowny zero gdy a=0⋁b=0
x−√6=0 ⋁ x+√6=0
x=√6 ⋁ x=−√6
mamy miejsca zerowe teraz rysujesz przyblizony wykres parabola ma ramiona skierowane do gory bo
a przy x jest większy od zera i odczytujesz z tego wykresu przedział dla jakiego funkcja x2−6
przyjmuje wartosci niedodatnie.
legenda:
⋁−spójnik lub
27 wrz 10:22
cukierek: 
dzieki siedzialam nad tym 3 h i do niczego nie doszlam
27 wrz 19:55