pomocy!
banan!: Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 3 cm przecięto płaszczyzną zawierającą
przeciwległe krawędzie jego podstaw. Otrzymany przekrój tworzy z jedną ze ścian bocznych kąt α
taki, że cosα=0,8. Oblicz objętość graniastosłupa.
26 wrz 21:22
banan!: pomocy!
26 wrz 21:29
Stachu: narysuj rysunek
26 wrz 21:29
banan!: nie ma.
26 wrz 21:30
Stachu: nie wiem co to za płaszczyzna " zawierającą
przeciwległe krawędzie jego podstaw" brak wyobrazni dzisiaj
26 wrz 21:32
banan!: :( szkoda. a ja nie mam pojęcia jak się za to zabrać
26 wrz 21:33
Stachu: | | 8 | | 4 | |
wykorzystaj to że cosα= |
| = |
| ( jeśli powstanie gdzieś trójkąt prostokątny 4 i 5 |
| | 10 | | 5 | |
będą długościami jego boków)
26 wrz 21:35
Stachu:

a
2= c
2− b
2= 100−64− 36 ⇒ a=6
V=P
p*H gdzie H=a
P
p= b
2= 64
V= 64* 6= 384
26 wrz 21:42
26 wrz 21:43