pierwiastek stopnia nieparzystego ma co najmniej jeden pierwiastek
puppy: mam uzasadnic ze równanie nieparzystego
stopnia ma co najmniej 1 pierwiastek, moze byc słownie
bede bardzo wdzieczny jezeli ktos mi pomoze
26 wrz 20:15
Vax: Równanie nieparzystego stopnia ma co najmniej 1 pierwiastek.
26 wrz 20:16
ICSP: hahaha
26 wrz 20:16
puppy: tyle to sam wiedziałem.. wielkie dzieki za pomoc...
26 wrz 20:19
26 wrz 20:23
puppy: tylko tu to jest bardzo trudno zrozumiec... nic mi to nie daje
26 wrz 20:26
Kejti: właśnie miałam proponować, że jak to zrozumiesz to żebyś mi wytłumaczył
26 wrz 20:27
puppy: no tylko niestety nie rozumiem praktycznie ani słowa..
26 wrz 20:29
ICSP: Trivial to Trivial. Mało kto rozumie jego rozumowanie.
Wielomian o nieparzystym stopniu posiada minimum jeden pierwiastek z racji istnienie
pierwiastków nieparzystych stopnia z dowolnych liczb.
26 wrz 20:31
puppy: boze przepraszam, ale ja juz nie wiem czy jestem taki głupi, czy tylko ta mata mi tak opornie
idzie, ja dalej nie rozumiem
26 wrz 20:39
ICSP: Wielomian o nieparzystym stopniu posiada minimum jeden pierwiastek rzeczywisty z powodu
istnienia pierwiastków o nieparzystym stopniu z dowolnej liczby. Przykład:
3√8 = 2
3√−8 = −2
26 wrz 20:42
puppy: aaa i wtedy w tym przykładzie −2 jest sprzecznoscia , wiec liczy sie tylko 2, czy dobrze mysle?
26 wrz 20:46
Vax: Przyjmijmy, że mamy jakieś równanie nieparzystego stopnia 2k+1:
W(x) = x
2k+1+a
2kx
2k+a
2k−1x
2k−1+....+a
0 = 0
(Możemy przyjąć dla ułatwienia, że przy x
2k+1 stoi 1, jak stoi jakiś inny współczynnik to
dzielimy dane równanie przez ten współczynnik)
Chcemy pokazać, że dla pewnych a,b zachodzi f(a) < 0 i f(b) > 0, jednak tutaj wystarczy
| | a2k | |
zauważyć, że lima−>−∞ (W(x)) = lima−>−∞ x2k+1(1+ |
| +...) = −∞, analogicznie |
| | x | |
dla b−> +
∞ widzimy, że będzie dążyć do +
∞, stąd mamy tezę
26 wrz 20:47
ICSP: √4 = 2
√−4 − sprzeczne
3√8 = 2
3√−8 = −2
26 wrz 20:47
puppy: Bardzo dziekuje, zakumałem troche o co chodzi
26 wrz 20:54
Trivial:
ICSP, takie średnie to uzasadnienie.
Vax, identyczny dowód przeprowadziłem kiedyś wcześniej, ale tym razem chciałem prościej.
Widzę, że nie wyszło.
26 wrz 21:24
26 wrz 21:45