Vax: | | a−b | |
Zauważ, że odcinek łączący środki przekątnych ma długość |
| . Oznaczmy środek dłuższej |
| | 2 | |
podstawy jako P a środek krótszej jako Q. Przedłużmy ramiona trapezu, niech przecinają się w
punkcie F. Oczywiście ∠ AFB = 90*. Opiszmy teraz okrąg na trójkącie DFC. Jest to trójkąt
| | b | |
prostokątny, więc środkiem okręgu jest punkt Q, z czego wynika, że |
| = r1 = |QF| Teraz |
| | 2 | |
opiszmy okrąg na trójkącie AFB. Również jest to trójkąt prostokątny, więc środkiem okręgu jest
| | a | | a | | b | |
punkt P, |
| = r2 = |PF| Interesuje nas odcinek |PQ| = |PF| − |QF| = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a−b | |
|
| cnd. Należy jednak jeszcze pokazać współliniowość punktów F,Q,P, czyli, że FP |
| | 2 | |
przechodzi przez środek |CD|. Oznaczmy punkt przecięcia FP z CD jako jakieś N. Zauważmy, że
DNF ~ APF oraz NCF ~ PBF, w tej samej skali (skala w pierwszym podobieństwie jest równa
| | |FD| | | |FC| | |
|
| a w drugiem |
| , z twierdzenia Talesa obie są równe), oraz z założenia |
| | |FA| | | |FB| | |
|AP| = |PB| skąd wynika, że |DN| = |NC| czyli teza.