matematykaszkolna.pl
wykres funkcji xyz: Narysuj wykres funkcji, która: a) jest ciągła w przedziałach (−∞,0) (0, +∞) b) ma asymptotę pionową obustronną w x0=0 c) ma minimum globalne w x0=−1, f(−1)=−3 Wiem gdzie jest asymptota, min globalne, ale nie wiem jak narysowac wykres żeby zachować ciągłość
27 wrz 23:01
sushi_ gg6397228: masz dwa kawalki funkcji −−> bo ma byc ciagla na przedzialach
27 wrz 23:02
Basia: rysunekto tylko jeden z przykładów; możliwości jest nieskończenie wiele
27 wrz 23:04
Basia: a sorry ma być globalne; nie doczytałam, zaraz narysuję
27 wrz 23:05
Basia: rysunekuwaga: jak wyżej
27 wrz 23:07
xyz: a jak z ciągłościa, chodzi mi o 0 jak jest ...,0) (0,... to znaczy ze przez zero nie moze przechodzic bo jest przedzial otwarty? noi asymptota
27 wrz 23:09
Basia: przecież ma być ciągła oddzielnie w przedziałach (−;0) i (0;+) nie może być ciągła dla x=0, bo dla x=0 w ogóle nie jest określona skoro ma asymptotę pionową x=0 podobne przykłady to funkcje
 1 
g(x) =

x 
 1 
f(x) =

x2 
tyle, że te nie mają żadnego minimum; ani lokalnego, ani globalnego
27 wrz 23:17
Basia: przedziały (−;0) (0,+) to przedziały, w których funkcja jest określona; a nie zbiór wartości o zb.wartości masz w zadaniu tylko tyle, że −3 jest minimum globalnym, czyli funkcja nie może przyjmować wartości < −3; wszystkie inne może (i musi) bo skoro x=0 jest asymptotą pionową to z warunków zadania wynika, że limx→0± f(x) = + wartość −3 musi przyjmować jest ciągła ⇒ musi przyjmować wszystkie wartości pośrednie, czyli ZW = <−3;+)
27 wrz 23:23