wykres funkcji
xyz: Narysuj wykres funkcji, która:
a) jest ciągła w przedziałach (−∞,0) (0, +∞)
b) ma asymptotę pionową obustronną w x
0=0
c) ma minimum globalne w x
0=−1, f(−1)=−3
Wiem gdzie jest asymptota, min globalne, ale nie wiem jak narysowac wykres żeby zachować
ciągłość
27 wrz 23:01
sushi_ gg6397228:
masz dwa kawalki funkcji −−> bo ma byc ciagla na przedzialach
27 wrz 23:02
Basia:

to tylko jeden z przykładów; możliwości jest nieskończenie wiele
27 wrz 23:04
Basia: a sorry ma być globalne; nie doczytałam, zaraz narysuję
27 wrz 23:05
Basia:

uwaga: jak wyżej
27 wrz 23:07
xyz: a jak z ciągłościa, chodzi mi o 0
jak jest ...,0) (0,... to znaczy ze przez zero nie moze przechodzic bo jest przedzial otwarty?
noi asymptota
27 wrz 23:09
Basia:
przecież ma być ciągła
oddzielnie w przedziałach (−
∞;0) i (0;+
∞)
nie może być ciągła dla x=0, bo dla x=0 w ogóle nie jest określona skoro ma asymptotę pionową
x=0
podobne przykłady to funkcje
tyle, że te nie mają żadnego minimum; ani lokalnego, ani globalnego
27 wrz 23:17
Basia:
przedziały (−∞;0) (0,+∞) to przedziały, w których funkcja jest określona; a nie zbiór
wartości
o zb.wartości masz w zadaniu tylko tyle, że −3 jest minimum globalnym, czyli funkcja nie może
przyjmować wartości < −3; wszystkie inne może (i musi) bo skoro x=0 jest asymptotą pionową to
z warunków zadania wynika, że
limx→0± f(x) = +∞
wartość −3 musi przyjmować
jest ciągła ⇒ musi przyjmować wszystkie wartości pośrednie, czyli ZW = <−3;+∞)
27 wrz 23:23