Zadanie z II klasy technikum - rozkład wielomianu na czynniki
wer8ter: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) x5 + 3x4 + 2x3 + 3x2 + x
b) 3x4 − 5x3 + 5x2 − 5x +2
e) x3 − 6x−4
f) 2x3 − 3x2 +1
27 wrz 21:35
wer8ter: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
27 wrz 21:41
krystek: x5+x3 +x3+x+3x2(x2+1)=x3(x2+1)+x(x2+1)+3x2(x2+1)=(x2+1)(x3+3x2+x)=
=.x(x2+1)(x2+3x+1)=...
27 wrz 21:44
krystek: lub dzieleniem wielomianu,lub schematem Hornera!
27 wrz 21:45
Jack:
wszystkie można zrobić odpowiednio grupując...
27 wrz 21:46
wer8ter: Tzn. jak dzieleniem wielomianu to można zrobić?
27 wrz 21:50
Jack:
z twierdzenia Bezouta
27 wrz 21:50
wer8ter: Jeszcze nie dobrnęliśmy z moim matematykiem do twierdzenia Bezouta. Ale schemat Hornera
mieliśmy, jak go wykorzystać?
27 wrz 21:55
krystek: b)dzielisz przez (x−1)
e) dzielisz przez (x+2)
f) (x−1)
27 wrz 21:57
Jack:
w zasadzie to samo. Tzn. wiedząc, że x=a jest pierwiastkiem, czyli W(a)=0 z tw. Bezouta
wnioskujesz, że wielomian W(x) jest podzielny (bez reszty) przez x−a.
27 wrz 21:58
krystek: Masz pierwiastki jeżeli w(a)=o to a jest pierwiastkiem .A szukasz ich w podzielnikach wyrazu
wolnego, jeżeli są całkowite.
27 wrz 22:00
wer8ter: b)dzielisz przez (x−1)
e) dzielisz przez (x+2)
f) (x−1)
Oby na pewno to jest dobrze?...
27 wrz 22:02
wer8ter: Nie no, nie czaję tego. Tzn. zrozumiałem ten przykład, który zrobiłeś krystek, ale nie wiem jak
zastosować Hornera albo Bezouta. Skąd mam wiedzieć przez ile dzielić?
27 wrz 22:10
Bogdan:
Można i tak:
a) x5 + 3x4 + 2x3 + 3x2 + x = x5 + 3x4 + x3 + x3 + 3x2 + x =
= x3(x2 + 3x + 1) + x(x2 + 3x + 1) = x(x2 + 3x + 1)(x2 + 1) = ....
b) 3x4 − 5x3 + 5x2 − 5x + 2 = 3x4 − 5x3 + 2x2 + 3x2 − 5x + 2 = ....
e) x3−6x−4 = x3 − 4x − 2x − 4 = x(x2 − 4) − 2(x + 2) = x(x − 2)(x + 2) − 2(x + 2) = ....
f) 2x3 − 3x2 + 1 = 2x3 + 2x2 − x2 + 1 = 2x2(x + 1) − (x − 1)(x + 1) = ....
27 wrz 22:11
wer8ter: Mógłbyś dokończyć przykład b) ?
27 wrz 22:24
Jack:
x2 wyciągnij z pierwszych trzech wyrażeń.
27 wrz 22:29
wer8ter: Ok, wyszło.
27 wrz 22:34
wer8ter: A jak zabrać się za te:
a) 7x4 + 3x3 + 2x2 +3x − 5
b) x5 −2x4 + x2 + x3 + 3
Jak Wy wpadacie na pomysły rozbijania tych wielomianów? Może mi ktoś przedstawić któryś z tych
przykładów za pomocą Hornera? Może to zrozumiem.
27 wrz 22:42
wer8ter: ?
27 wrz 22:51
wer8ter: Pomożecie z tymi dwoma podpunktami?
27 wrz 23:06
wer8ter: a) 7x4 + 3x3 + 2x2 +3x − 5
b) x5 −2x4 + x2 + x3 + 3
Błagam.
27 wrz 23:10
wer8ter: 5 wpis od dołu, te dwa przykłady a) i b)...
27 wrz 23:11
Godzio:
7x4 + 3x3 + 2x2 + 3x − 5 = 7x4 + 3x3 − 5x2 + 7x2 + 3x − 5 = x2(...) − (...) =
(...)(x2 − 1) = (...)(x − 1)(x + 1)
Ten drugi na pewno dobrze przepisany ? Bo widzę, że kolejność jest nie taka jak powinna być
(pytam dla pewności)
27 wrz 23:19
wer8ter: Jest dobrze przepisany na pewno.
27 wrz 23:22
Bogdan:
Przedstawiam ideę rozkładania:
a) +1 +3 +2 +3 +1 → +1 +3 +1 +1 +3 +1
b) +3 −5 +5 −5 +2 → +3 −5 +2 +3 −5 +2
a) +7 +3 +2 +3 −5 → +7 +3 −5 +7 +3 −5
b) +1 −2 +1 +1 +3 → +1 −2 +3 −2 +1 +3 →
→ +1 −2 +3 +1 −2 +3
27 wrz 23:25
Godzio:
Po zbadaniu tego wielomianu wyszedł mi pierwiastek −1 więc grupuje pod niego:
x5 − 2x4 + x3 + x2 + 3 = x5 + x4 − 3x4 − 3x3 + 4x3 + 4x2 − 3x2 + 3 =
= x4(x + 1) − 3x3(x + 1) + 4x2(x + 1) − 3(x − 1)(x + 1) =
= (x + 1)(x4 − 3x3 + 4x2 − 3x + 3) innych pierwiastków wymiernych nie ma więc to chyba tyle
będzie
27 wrz 23:25
Basia:
Godziu a jaka jest różnica między ...+x
2+x
3+.... a ....+x
3+x
2+...... ?
Tak z ciekawości sobie zapytam
27 wrz 23:27
Godzio:
No żadna, tyle że w podręcznikach trzymają się zasady, że piszą od najwyższej potęgi do
najniższej, więc mnie to zdziwiło, że to akurat jest to tak zapisane
27 wrz 23:28
Godzio:
x
4 − 3x
3 + 4x
2 − 3x + 3 = x
4 − 3x
3 + 3x
2 + x
2 − 3x + 3 = ... = (x
2 + 1)(x
2 − 3x + 3)
jeszcze tak można było
27 wrz 23:29
wer8ter: Chyba zgubiłeś gdzieś (x+1), bo w odp. jest.
27 wrz 23:32
Godzio:
Wcześniej napisałem (x + 1), a Tobie teraz rozbiłem tylko ten drugi nawias
27 wrz 23:33
Gustlik: a) x
5 + 3x
4 + 2x
3 + 3x
2 + x
b) 3x
4 − 5x
3 + 5x
2 − 5x +2
e) x
3 − 6x−4
f) 2x
3 − 3x
2 +1
ad a) − pogrupować, np. sposobem
Bogdana, Hornerem się nie da.
Pozostałe ja bym to potraktował Hornerem:
ad b)
3 −5 5 −5 2
1 3 −2 3 −2 0
−1 3 −8 13 −18 20
2 3 1 7 9 20
−2 3 −11 27 −59 120
1/3 3 −4 3,666666667 −3,777777778 0,740740741
−1/3 3 −6 7 −7,333333333 4,444444444
2/3 3 −3 3 −3 0
| | 2 | | 2 | |
(x− |
| )(3x3−3x2+3x−3)=3(x− |
| )(x3−x2+x−1)=
|
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
=3(x− |
| )[x2(x−1)+(x−1)]=3(x− |
| )(x−1)(x2+1)
|
| | 3 | | 3 | |
ad c)
1 0 −6 −4
1 1 1 −5 −9
−1 1 −1 −5 1
2 1 2 −2 −8
−2 1 −2 −2 0
(x+2)(x
2−2x−2)=....
dalej Δ, x
1, x
2 o ile istnieją i postać iloczynowa f. kwadratowej
ad d)
2 −3 0 1
1 2 −1 −1 0
−1 2 −5 5 −4
0,5 2 −2 −1 0,5
−0,5 2 −4 2 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(x+ |
| )(2x2−4x+2)=2(x+ |
| )(x2−2x+1)=2(x+ |
| )(x−1)2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 wrz 23:50
krystek: A dlaczego nie tak :to do
Gustlika przykład d)
2x
3−2x
2−x
2+1= 2x
2(x−1)− (x
2 −1)=2x
2(x−1) − (x+1)(x−1)= (x−1)(2x
2−x−1)=
Jeżeli uczeń nie zna innych metod to ta rozwija spostrzegawczość!
28 wrz 09:52
Gustlik: Ja wiem, że można przez grupowanie, Ale trzeba znać różne metody, schemat Hornera również,
zwłaszcza, że w wielu szkołach się go nie przerabia, a metoda jest prosta. Poza tym na maturze
liczy się czas, a ten jest cenniejszy od pieniadza, dlatego pokazuję te prostsze,
niekombinacyjne metody. Właśnie dla tych mniej spostrzegawczych.
Pozdrawiam
28 wrz 15:34