rozwiąż równania(funkcja wykładnicza)
marta: potrzebuje rozwiązania tych równań:
1: (
√2+√3)
x + (
√2−√3)
x = 4
są to zadania z działu funkcja wykładnicza
będę bardzo wdzięczna
27 wrz 19:42
krystek: 1) podnieś obustronnie do kwadratu
2)2x=t podstaw
3 )2√x−1=t
27 wrz 19:46
marta: zadanie 2 juz rozwiazane! udalo mi sie

a w pierwszym równaniu doszlam do postaci:
| | x | | x | |
(2+√3)</div> |
| +(2−√3)</div> |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
ale nie wiem czy to dobry tok myslenia..
27 wrz 19:47
krystek: co tu napisałaś?
27 wrz 19:49
marta: chodzi o to, że (2+√3) jest podniesione do potęgi x2 i tak samo (2−√3) do potęgi
x2
27 wrz 19:53
krystek: ?
27 wrz 20:22
think: (
√2 + √3)
x + (
√2 − √3)
x = 4 /
2
(2 +
√3)
x + 2*(
√2 + √3)
x*(
√2 − √3)
x + (2 −
√3)
x = 16
(2 +
√3)
x + 2*(
√(2 + √3)*(2 − √3))
x + (2 −
√3)
x = 16
(2 +
√3)
x + 2*(
√4 − 3))
x + (2 −
√3)
x = 16
(2 +
√3)
x + 2*1 + (2 −
√3)
x = 16
(2 +
√3)
x + (2 −
√3)
x = 14
cóż... i tu widzę rozwiązanie x = 2 ale jakoś nie za bardzo mogę to wyliczyć
27 wrz 20:58
think: ad 3
4
√x−1+1 − 4
(2√x−1 −1)/2 = 7
3,5*4
√x−1 = 7 / : 3,5
2
2√x−1 = 2
2
√x−1 = 1
27 wrz 21:03
Eta:
podstawiamy (
√2+√3)
x= t , t>0
i jazda
t
2−4t+1=0 Δ=.....
proszę dokończyć
ja spadam zrobić kisielek
27 wrz 21:05
think: no tak... człowiek się tu głowi a to takie proste i oczywiste

normalnie jak Ty to
Etunia
robisz
27 wrz 21:06
sushi_ gg6397228:
przeciez to zadanie bylo juz 3 razy liczone
27 wrz 21:07
Eta:
myślę ,że ze 100 razy
27 wrz 21:15
krystek: Jabłuszka dobrze działają na sprawność umysłową .Muszę na starość zacząć więcej spożywać,aby
nie stracić jej do końca.
27 wrz 21:28
Jack:
chyba że ktoś ma na nie uczulenie
27 wrz 21:34
krystek: A jeszcze nie słyszałam o uczuleniu na jabłuszka!
27 wrz 21:35
Jack:
ja mam niestety. Na jabłuszka, śliweczki, brzoskwinki, gruszki, truskaweczki, surowe
marcheweczki i inne

Ciekawa rzecz, że soki w kartonach zwykle mogę pić
27 wrz 21:39
krystek: To należysz do pokolenia ,których organizm akceptują konserwanty i sztuczne barwniki zawarte w
soczkach.Jak moje dzieci i wnuki.
Życze zdrówka!
27 wrz 21:49
Jack:
dopiero 2 lata temu okazało się, że mam uczulenie − wcześniej duuużo tego jadłem. Pisząc o
sokach w kartonach, które mój organizm akceptuje, chciałem zaznaczyć, że nie ma w nich
najwyraźniej wiele naturalnego miąższu z owoców...
27 wrz 21:53
krystek: No właśnie.<śpioch >jestem więc do jutra!
27 wrz 22:03
krystek: A miało być
27 wrz 22:04
Eta: Miłych snów
27 wrz 22:05
marta: dziekuje za pomoc!
27 wrz 22:09