kwantyfikatory
Mi: Zapisz symbolicznie, używając kwantyfikatorów:
a) dla każdej liczby a z przedziału [−1, 1] istnieje taka liczba rzeczywista x, że a=sin x
b)jeżeli n jest liczbą naturalną większą od 2, to nie istnieją liczby naturalne x, y, z takie,
że xn + yn = zn (wielkie twierdzenie Fermata)
c) x jest liczbą parzystą (wskazówka: Istnieje k ∊ Z, że x = 2k)
Pomoże ktoś lub wytłumaczy?
26 wrz 11:02
26 wrz 11:41
mirek:
a) ∀a∊[−1,1] ∃x∊R a=sinx
b) (n∊N ⋀ n>2) ⇒ ∀x,y,z ∊ N xn+yn≠zn
c) ∃k,x ∊ Z x=2k
26 wrz 13:58
Mi: Dziękuję, tutaj zawsze można na kogoś liczyć
27 wrz 11:52
juro: 1/2 * 1/3 + 1/3 * 1/4 + 1/4 * 1/5 +......1/19 * 1/20 −−−−−− oblicz
27 wrz 12:01
sushi_ gg6397228:
wskazowka
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| − |
| |
| n | | n+1 | | n | | n+1 | |
27 wrz 12:13
poz: A coś takiego:
1) x jest różnicą sześcianów dwóch liczb
2) Niektórzy matematycy są muzykalni
?
27 wrz 13:46
xXx: nie wiem jakie masz polecenie do tego ale drugie zdanie jest prawdziwe
27 wrz 14:37
poz: Polecenie podobne − zapisać kwantyfikatorami
27 wrz 14:47
xXx: pierwsze można tak zapisać ∃a,b,x∊R x=a3−b3 ale drugie to niespecjalnie chyba
27 wrz 14:58
xXx: ∃matematycy matematycy=muzycy
27 wrz 15:00
xXx:
27 wrz 15:00
Jack:
w c) "x" powinien byc zmienną wolną
27 wrz 16:16