równanie
Kacper: Jak rozwiazac rownanie
x+y+z=8
x−z=−4
x2+y2+z2=30
28 wrz 09:52
Skipper:
z drugiego ... x=z−4
do pierwszego
a potem do trzeciego
Δ=16 .... itd ...−
28 wrz 10:06
det 0:
Można np dowiedzieć się pokątnie że x1=1.To bardzo ułatwia!
28 wrz 10:23
Kacper: Dzieki wszystkim za pomoc juz rozwiazałem
28 wrz 10:31
Mila: z drugiego wyznaczam
x+4=z
x+y+x+4=8
x2+y2+(x+4)2=30
2x+y=4
x2+y2+x2+8x+16=30
y=−2x+4
2x2+y2+8x−14=0
2x2+(−2x+4)2+8x−14=0
2x2+4x2−16x+16+8x−14=0
6x2−8x+2=0 / :2
3x2−4x+1=0
Δ=b2−4ac=
umiesz dalej ?
28 wrz 10:41