zadanie z parametrem
zielone: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 1 + sin
2(mx) = cosx ma tylko
jedno rozwiązanie.
Z góry dziękuję
27 wrz 15:07
27 wrz 15:50
zielone: No właśnie nie bardzo... Też to znalazłam, ale niestety... Ja doszłam do momentu, że m∊W, ale
nie weim co dalej, skoro odpowiedź ma być m∊R−W...
27 wrz 16:01
Basia:
o ile mi wiadomo kwadrat czegokolwiek ≥0 ⇒
1+sin
2(mx)≥1
ponieważ cosx nie może być >1 to w tym wypadku musi być:
cosx = 1 i sin(mx)=0
cosx = 1 ⇔ x=2kπ
sin(mx)=0
sin(m*2kπ) = 0
| | 1 | | n | | 4n ± 1 | |
m = ± |
| + |
| = |
| |
| | 4k | | k | | 4k | |
gdzie k,n są dowolnymi liczbami całkowitymi
27 wrz 16:29
Basia:
oczywiście to nie koniec
z tego co wyżej wynika, że dla każdego m∊W będzie tych rozwiązań nieskończenie wiele
lub nie będzie ich wcale
natomiast dla m∊IW jedynym rozwiązaniem będzie x=0
27 wrz 17:15
Klezmer:
To znaczy ,że każdemu psu Burek
27 wrz 18:02