matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 333,
332
,
331
,
330
,
329
,
328
,
327
,
326
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
pjotruś:
−3x + 6
= x
x + 2
1
ktos:
Podaj wzór rekurencyjny ciągu o wyrazach: 5, 5/2, 5/3,...
5
non:
w grze lsowej losuje się 5 liczb z 42. Ile jest możliwych różnych wyników losowań?
1
komin_88:
[(√2)
−1
+ √2]*[√2 − (√2)
−1
]
5
Marian:
Mam takie zadanie Wyznacz liczby x i y wiedząc że ciąg
1
Agi:
Na pewnej kulistej planecie doba trwa T=3h, a ciała nic nie ważą (nie wywierają nacisku na podłoże ani nie unoszą się do góry).Oblicz średnią gęstość tej planety. Stała
5
Magda:
1+2+2
2
+...+2
n
3
n
+1
pomoże ktos jak to zrobić, proszę nie tylko o wynik tylko całe obliczenia
1
hmm:
WYkaz ,ze liczba jest całkowita:
√
3−2
√
2
−p{2] ∊C jak to zrobic?
0
non:
wśród 40 komputerów 15 jest z procesorem Pentium III. Na ile sposobów można zakupić 6 komputerów tak, aby 2 z nich miały procesor Pentium III?
3
moniii:
jak obliczyć całeczki;
1
john:
(x+3)
2
+(y−5)
2
=36
10
uu:
x(do potęgi 4)−8x(do potęgi 2)−9 kreska ułamkowa
1
jak obliczyć:
dx
∫
9x
2
−18x+25
oblicz całke
1
jak obliczyć:
dx
∫
9x
2
−18x+25
oblicz całke
2
Michau:
Proszę tylko o pomoc w wypisaniu założeń: Zd.1. Wyznacz te wartości parametru p, dla których nierówność (p−2)x
2
+(p−2)x+1−1<0 nie ma
15
john:
√
11
tgα=
5
5
cosα=
sinα
√
11
4
Ewelina:
oblicz: (
√
2
−1)
−
2 − (
√
2
+1)u{
−
2}
1
Michau:
Proszę tylko o pomoc w wypisaniu założeń: Zd.1. Wyznacz te wartości parametru p, dla których nierówność (p−2)x
2
+(p−2)x+1−1<0 nie ma
1
Ruda:
oblicz pochodna funkcji: y=4cos
2
x
0
Michau:
2
+(p−2)x+1−1<0 nie ma
15
KM:
Jak zapisać za pomocą kwantyfikatorów, że
suma liczb parzystej i nieparzystej
jest
liczbą nieparzystą
?
6
lepiszcz:
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać prosze niech ktos pomoże
2
help!!:
wyznacz wzor funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedzac,ze wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W(−1, 3) i do wykresu ej funkcji nalezy rowniez punkt A(−6, 13)
2
Rusty:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość a, natomiast ramię jest nachylone do tej
2
Napster:
Albo jestem ślepy albo wiem. Pomóżcie mi z tym. 5
√
5
−( 16
√
5
przez 5 ).
3
agata:
e
−
x
∫e
x
(1 −
)dx
x
2
0
Lucek:
Dane są zbiory A={(x,y): x,y∈R ∧ x²+y²−2mx+m²=0} B={(x,y): x,y∈R ∧ x+y−1≤0} Wyznacz m∈R, dla których A∧(iloczyn)B jest jednoelementowy.
7
Sylwia:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x
3
−1 jest trójmianem kwadratowym R(x)=2x
2
−3x−1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−1).
3
john:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= 2n+3. Liczba wyrazów tego ciągu mniejszych od 50 jest równa ..?
13
spartan:
proszę o pomoc
0
Helper!:
Kupujesz materiał na 4 poduszki do salonu. 1 metr bieżący tkaniny o szerokości 2,10 m kosztuje 14,90 zł.
0
non:
wśród 40 komputerów 15 jest z procesorem Pentium III. Na ile sposobów można zakupić 6 komputerów tak, aby 2 z nich miały procesor Pentium III?
2
Pomocnik:
2
Wykres funkcji y=
−5 ma jeden punkt wspólny z prostą o równaniu :
x
2
Helper!:
Please help me
Z czterech liczb całkowitych utworzono wszystkie możliwe sumy po dwie liczby i otrzymano
1
Izz.:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny prostokątny. Przeciwprostokątna podstawy i przekątne dwóch ścian bocznych tworzą trójkąt równoboczny o boku długości a. Oblicz
3
wojtek:
:::rysunek::: mam takie zadanie |x−1|≤0 czy rozwiazanie jest takie?
1
ania:
x √x − 3x+1
4
help!!:
Pomożecie?;>
1
kjk:
Sprawdzić, że poniższe równania czy mają rozwiązania w podanych przedziałach: a) 3
x
+5
x
=9 [1,2]
14
anonim:D:
zbadaj monotosnicznosc 3x
2
/x−2
3
Pomocnik:
f(x) = −(x+6)
2
+4
1
Paula:
Sala ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 50m na 30m na 10m. Ile waży powietrze w tej sali jeżeli 1m sześcienny powietrza wazy ok 1,3kg? Wyraź wagę w tonach . p
12
magda:
Oblicz pole trojkata wiedzac ze obracajac go wokol jednego boku otrzymamy walec o objetosci V
1
a obracajac go wokol drugiego boku otrzymamy walec o objetosci V
2
.wykonaj obliczenia dla
1
minus:
witam, czy pochodą xcosx będzie 1cosx*(−sinx) czy po prostu 1*(−sinx)?
2
wojtek:
|x+3|+2=0 jakie jest rozwiazanie?
1
ANKA:
jak mam polczyc objetość granistosłupa kiedy mam podane że krawędzi jest rowna 2 a przektna graniastosłupa 9 dodam jeszcze ze jest to graniastoslup czworakatny prawidlowy
1
Paweło:
a) jest 10 jednoosobowych domków letniskowych , przybyła grupa 4 turystów. Na ile sposobów można ich rozmieścić w tych domkach?
0
Agata:
Wykaż Z jednego wierzchołka poprowadzono przekatne dwóch scian. Wykaż, że kąt międy porowadzonymi
1
asia:
kolejne z którymi nie umiem sobie poradzić: 1. dla jakich liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest równość |a−b|=a+b, |a−b|=b−a, |a−b|=a−b,
3
Wera:
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 2 i 4 oraz kącie ostrym o mierze 60. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z podstwą kąt o mierze 30. Oblicz pole
0
Agata:
Oblicz objetosc graniastosłupa Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, w którym długość krawędzi podstawy
0
Agata:
krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długosc a, najdłuższa przekatna
4
Kornelcia :
Jakim procentem liczby p jest liczba q , jeśli:
0
kasiacookie:
na bokach trójkąta równobocznegoABCtak wybrano punkty E,F,D ze /AE/ = /BF/ = /CD/ =
1
3
/AB/ udowodnij ze trójkąt EFD jest równoboczny i ze DE⊥AB, EF⊥ BC, DF⊥AC
2
asia:
zapisz bez użycia wartości bezwzględnej: |x+1 | to robię, że dla wartości bezwzględnej ≥ 0 i później dla wartości mniejszej od 0 czy jak?
4
mariola4785:
Liczba 3 razy wieksza od x jest rowna połowie sumy liczb x i 7. Znajdz liczbe x.
0
mariola4785:
prosze o pomoc
6
piotrek:
2
margeritta:
Powiedzcie, co żle robie:( podstawą graniastosłupa prostego jest trojkat prostokatny równoramienny o przyprostokątnych długości 3√2. Suma długości wszystkich krawędzi
1
Agnieszka:
Proszę o pomoc w zadanku: Znajdź wszystkie równania kwadratowe postaci ax
2
+bx+c=0 gdzie a,b∊C i a≠0 z których każde ma
5
Asia:
Wyznaczyć pod jakim kątem przecinają się dane linie w zadanym punkcie P:
1
magda:
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 20 a kat plaski sciany bocznej przy wierzcholku ostroslupa jest rowny 64 stopni.Oblicz objetosc tego ostroslupa ( z
0
Agata:
Agata: Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu. Ola: Dwie krawędzie podstwy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostop. ma długość 12
3
Ola:
Dwie krawędzie podstwy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostop. ma długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30 st. Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
4
luk:
Obliczyć granicę ciągu
8
log
2
n
u
n
=
2
n
10
magda:
Wyznacz krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego o objetosci 2
√
26
wiedzac ze krawedz boczna jest 3 razy dluzsza od krawedzi podstawy
3
Margeritta:
Powiedzcie, co żle robie:( podstawą graniastosłupa prostego jest trojkat prostokatny równoramienny o przyprostokątnych
17
maturzystka:
Fajnie by było gdybys dodal odpowiedzi do probnej matury z 24 listopada, swietnie wytlumaczone poprzednie matury
1
Psiapsióla:
Przepisałam rozwiązanie zad od koleżanki, ale nie mam niestety rysunku i nie ptrafię go przez to zrozumieć. Proszę tylko o rysunek.
1
jak:
∫((−2x−1)cos(x+1))dx ∫(xsin(2x+1))dx
1
Magda:
Oblicz granicę ciagu lim (
5n−2
3n−1
)
3
PROSZE O POMOC : )
0
MAR:
Pkor=px+A+Bpx+CTx+DTxpx=pw
1
Napster:
Z Punktu P położonego w odległości 12 dm od środka okręgu o promieniu r=8 dm poprowadzona styczną do okręgu w punkcie A i sieczną BC tego okręgu. Oblicz długość cięciwy BC, jeżeli |PB|
2
wsp:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma dlugość a. ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostroslupa pod kątem 3α . ostrosłup przecięto
2
Margeritta:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym plaszczyzna przekroju zawierajaca krawedz boczna i wysokosc podstawy jest kwadratem o polu 36 cm ².Oblicz objetosc tego graniastoslupa . Bardzo
1
piotr69:
Napisz równanie środkowej boku AB trójkąta o wierzchołkach A = (−2,1) , B = (4,3) , C =(3,4)
4
ziomeczek:
Wskaż że liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
3
− 5x
2
+ 7x − 3
6
czekolada:
na trapezie opisano okrag ktorego srednica jest jedna z podstaw trapezu .przekatna trapezu ma dlugosc 12 a dlugosc okregu wynosi 13π. oblicz pole trapezu
3
Sabina:
Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W znajdz pozostałe pierwiastki tego wielomianu jeśli: 1. W (x)= x3+2x2−3x−10 r=2
51
kaninek:
prosze o pomoc w zadaniu dana jest funkcja ƒ(x)= −│(x+1)²−3│dla x∈R oblicz ƒ(√2−2)
3
Agata:
Ze środka ściany sześcianu o krawędzi a poprowadzono prostą prostopadłą do przekatnej szescianu, Wyznacz dlugosc odcinkow, na jakie ta prosta podzielila przekatna szescianu.
6
Avc:
Udowodnić, że dla każdego n∊ℕ oraz x∊ℛ zachodzi nierówność: |sin(nx)|≤n|sin(x)|
8
karol:
Zbadać ciaglosc funkcji:
0
Izz.:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny prostokątny. Przeciwprostokątna podstawy i przekątne dwóch ścian bocznych tworzą trójkąt równoboczny o boku długości a. Oblicz
64
wsp:
panowie mam pytanie czy waszym zdaniem zbiory oficyny edukacyjnej Krzysztof pazdro dobrze przygotują do matury rozszerzonej
?
z góry dzięki za odpowiedź
:
7
luk:
u
n
=
1
2n
*cosn
3
−
3n
6n+1
4
magda:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym plaszczyzna przekroju zawierajaca krawedz boczna i wysokosc podstawy jest kwadratem o polu 36 cm ².Oblicz objetosc tego graniastoslupa
15
Magda:
Oblicz granicę ciągu lim (
√
4n
2
+17
−2n)
5
kamila:
proszę o pomoc w zrozumieniu i obliczeniu granic ciągu dla danego przykładu,lim
3
arctg(1+
)
n
0
Izz.:
2
Agata:
krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długosc a, najdłuższa przekatna graniastoslupa jest cztery razy dłuższa od najkrutszej przekatnej podstawy. oblicz objetosc
15
Agata:
Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, w którym długość krawędzi podstawy jest rowna 20 cm oraz kat nachylenia przekątnej ściany bocznej do sasiedniejsciany bocznej ma
4
klaudia0905:
rozwiąż równanie x
2
− 4x +5 = sin (
πx
4
)
1
blazej:
Otóż mam kłopot z takim zadankiem, nie wiem czy muszę rozpatrzyć 4 przypadki jak ze zwykłą nierównością, tu te okropne ^
4
jarek:
oblicz: |√2−1,5|+|1,5−√2|
2
Luk18:
proszę o pomoc: w(x) = x
6
+9x
3
+8
4
Matylda:
Obliczyć granicę liman, jeśli istnieje. W tym zadaniu trzeba skorzystać z definicji liczby e. Nie kumam tego, bardzo proszę o jasne wytłumaczenia jak za takie zadanie się zabrać
1
Monia:
Zad2 Złoto jest próby 960, jeżeli na 1000g przypada 960g czystego złota.Po stopieniu pewnej ilości złota próby 960 i pewnej ilości złota próby 500 otrzymano 9,2 dag złota próby 750. Ile
1
justysia:
czastka α przemieszcza sie w przyśpieszajacym jednorodnym polu elektrycznym . jej predkosc wzrosła z 1000m/s do 9000m/s w czasie 0.0005s . oblicz jaka odleglosc przebyła czastka w polu?
0
kaninek:
kaninek: Prosze o pomoc w zadaniu Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=−½x⁴+x²+1 w przedziale <−1;6>
1
dic111:
układ nierówności, ktoś pomoże 6x+3y≥12
6
Marcepan:
hej
rozwiaz nierownosc, korzystajac z siatki znaków.
1
lalada:
Oblicz dziedzinę funkcji
x+1
y=
√
−mianownik i licznik pod pierwiastkiem nie wiem czy dobrze zapisałem.
x
7
kasia:
PILNE
0
Agnieszka:
Proszę o pomoc w zadanku: Znajdź wszystkie równania kwadratowe postaci ax
2
+bx+c=0 gdzie a,b∊C i a≠0 z których każde ma
2
DASTII1665:
jeżeli p<0, to wyrażenie|p|+|1−2p| można zapisać w postaci
3
dzordan_18:
Rozwiązaniem równania 2 (x − 2)
2
= (x − 2)(x+3) jest: A. x = − 2 i x = − 1
7
karolajn:
Wykazywanie
1
Arli:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Wyznacz wszystkie liczby naturalne takie że liczba: n
2
+1 jest podzielna przez n+1
8
ania:
znajdź wzór funkcji kwadratowej y=x
2
+bx+c,wiedząc,że do wykresu funkcji należą punkty A=(3,9)i B(−1,9)
8
think:
Przeglądałam sobie zadanka z matury rozszerzonej w ramach samodoskonalenia... I trafiłam na takie, którego nie potrafię (no ale dopiero zaczęłam przeglądać więc pewnie jeszcze nie jedno
1
gosiaczek:
Wyrażenie 2I2−xI+x dla x>2 ma wartość
15
beata:
1
Agata:
Oblicz objetosc graniastosłupa Agata: Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, w którym długość krawędzi
1
DASTII1665:
:::rysunek::: Sprowadź dane wyrazenie do najprostszej postaci wiedzac ,ze x ε (1 ; 3)
0
ewa:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o podstawie ABC i wierzchołku S poprowadzono płaszczyznę przechodzącą przez środki krawędzi AC, BC, AS, BS. Pole otrzymanego w ten sposób przekroju
5
zaba90:
obliczyć granice; a) lim n→
∞
3+5+...+(2n+1)
4n
2
+2
tam jest 4n
2
+2
2
ksi:
jescze mam taki jeden krotki przyklad do sprawdzeniaz z gory dziekuje za pomoc nie jestem pewna czy dobrze to rozpisalam
1
Marlena:
Może ktoś będzie mógł mi pomóc w zadaniu z chemii, wystarczy powiedzieć jakie trzeba przyjąć założenia, dalej rozwiąże zadanie. A oto treść zadania:
3
DASTII1665:
Ile liczb dodatnich nalezy do zbioru A={|−3|, |−
√
2
,|0|, |2|} ?
1
PawełM:
Proszę o pomoc w zadaniu: Rozwiąż równanie: (2−
√
3
)
x
+(2+
√
3
)
x
=2
0
kaninek:
Prosze o pomoc w zadaniu Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=−½x⁴+x²+1 w przedziale <−1;6>
0
kanin:
prosze o pomoc w zadaniu dana jest funkcja ƒ(x)= −│(x+1)²−3│dla x∈R oblicz ƒ(√2−2)
0
kaninek:
prosze o pomoc w zadaniu Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=−½x⁴+x²+1 w przedziale <−1;6>
1
1234:
Proszę o pomoc. podpunkt do zadania na oznaczonego jako wariant do rozszerzenia w zbiorach A.Kiełbasy.
3
ksi:
Moze ktos sprawdzic czy dobrze zrobilam ten przyklad?
1
f(x)=(
√
x
+1)(
−1)
√
x
0
karolajn:
Wykaż że funkcja jest rosnąca
0
Plamuel:
Dobierz liczby a,b,c,(c≥0) tak, by rozwiązanie równania |x−a| + |x−b| = c było :
10
Madzia:
[(1
1
3
)]
1
−2
2
]
2
0
mac:
Operon wreszcie udostępnił arkusze wczorajszej matury z matematyki + odpowiedzi
2
Agata:
Dwie krawędzie podstwy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostop. ma długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30 st. Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
3
Agata:
Podstwa graniastosłupa prostego jest rombem o przekatnych długosci 4dm i 6 dm. Przekatna sciany bocznej ma dlugosc 7 dm. Oblicz objętość. Pole podstawy wyszlo mi 12 a wysokość p[46}
1
klaudia0905:
rozwiąż równanie sin x −
√
3
cos x = 0
1
batonik:
Umie ktos wloski? wiem,ze to nie to forum
ale nie znam innego gdzie jest tyle ludzi chętnych do pomocy
więc czy moglby ktos poprawić błędy w niedługim tekscie ?
12
abc:
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia:
2
pomocy :*:
lim x−−−>2 x
2
−1/x−2
3
ONa:
ile wazy beczka bez pokrywki w kształcie walca o promieniu długości 30 cm i Wysokości 90 cm wykonana z blachy której 1 m
2
wazy 0,8 kg?
1
Kasia :
różnica x−a spełnia warunek −1/10<x−a<1/10. jaki warunek spełnia różnica a−x? Podaj odpowiedź w trzech postaciach, jedna z tych postaci ma zawierać wartość bezwzględną. Proszę o pomoc
3
Plamuel:
Uzupełnij sensowanie puste miejsca. Dobrze zrobiłem
;>
2
Anis:
dla jakich wartości x spełnione jest równanie a) | −4X |= 4X b) | X x X| =|X| x |X| ?
0
zaba90:
Hiuston we have problem == funkcja cyklometryczna wyznaczyć dziedzinę funkcji:
4
ONa:
powierzchnia boczna walca po rozcięciu na płaszczyźnie jet kwadratem o polu równym 100cm
2
Oblicz V i pole powierzchni całkowitej walca .
0
Agata:
2
ksi:
Czy ja to dobrze zrobilam?
2
Fredzia:
Odcinek AB długości 7.5 cm przebija płaszczyznę pi.Jego końce odległe są od tej płaszczyzny odpowiednio o 1,4 cm i 0.7 cm. Oblicz długość rzutu prostokątnego odcinka AB na płaszczyznę
0
klaudia0905:
rozwiąż równanie (sin x − cos x)
2
= sin 2x
3
MarQ:
3x+4
Wyznaczyć asymptoty z funkcji y=
2x+3
Nie wiem czy dobrze to liczę...
2
klaudia0905:
rozwiąż równanie: 4sin x cos x −
√
3
= 0
0
Plamuel:
Równania i Nierówności !
4
zaba90:
(z−2i)
3
=8i
0
justysia:
czy jest tutaj forum z fizyki albo moze ktos mi pomoze zrobic zadania
/
8
Madzia:
f(x)=
√
x
2
−9
2
konio:
Witam
x
3
Mam do narysowania funkcje
{1+x}
2
Obliczyłem wszystkie bajery licząc As. ukośną pionową. Ale nie jestem pewien co do wykresu
3
Madzia:
(
3
4
x−4)≥0
14
Agata:
Siedem krawędzi graniastosłupa prostego ma długość 13 a dwie pozostale krawędzie maja dlugość 10. Oblicz objetość i pole pow. całkowitej graniastosłupa
1
Karl:
oblicz pochodną 3 ln(cos
1
2
x)
2
1
alfred:
Zbadać ciągłość funkcji określonej wzorem:
5
Kinga:
Wykaż, że liczba
√
3
−2
√
2
−
√
2
jest liczbą całkowitą.
0
dic111:
6x+3y≥12 −4x+2y<8
5
p:
2
Kasia :
różnica x−a spełnia warunek −1/10<x−a<1/10. jaki warunek spełnia różnica a−x? Podaj odpowiedź w trzech postaciach, jedna z tych postaci ma zawierać wartość bezwzględną. Proszę o pomoc
3
Plamuel:
Dobrze zrobiłem?
3
justysia:
znajdz liczbe: a) o 15% wieksza od 106
2
Kasia :
dla jakich wartości x spełnione jest równanie |x+3|=|x|−3?
1
ema:
Prosze o pomoc... Wykaż, że liczba √3−2√2−√2 jest liczbą całkowitą. √3−2√2 ma być pod jednym pierwistakiem
0
rak:
Dwa ładunki q i −4q znajdują się w odległości l od siebie. W jakiej odległości od ładunku q znajduje się punkt w którym natężenie pola elektrostatycznego jest równe zeru?
0
Karl:
1
mam pytanie czy można tak przekształcić liczbe e
1
2
e
2
na e
2
(
) =e złe mogło
2
wyjść ale ta potęga 2 jest do potęgi
1
2
6
pomocy f. cyklometryczna:
arccos
2−x
3
= π
18
justysia:
usuń niewymiernosc z mianownika : 1
6
justysia:
justysia: jaki podatek od odsetek zapłaci osoba .która wpłaciła na lokate z miesięczna 1000zł ,jesli oprocentowanie tej lokaty wynosi 9%
2
Plamuel:
Z czterech liczb całkowitych utworzono wszystkie możliwe sumy po dwie liczby i otrzymano −4,−1,1,1,3,,6, Znajdź te liczby.
4
Plamuel:
Nie wiem o ogóle o co w tym chodzi
0
Ola:
0
pinokio:
wie ktos o co chodzi w granicach lewostronnych?własciwych i neiwlasciwych w punkcie?
0
klaudia0905:
wyznaczyć wartość parametru m, dla których istnieje rozwiązanie równania: cos x =
2−m
m
12
justysia:
zapisz postaci potęgi liczby a) 3
7
: (3
4
*3
2
)=
0
sobek:
Jak z korzystać z tego twierdzenia o trzech ciągach w tym przykładzie? Proszę o pomoc i z góry dzięki.
6
Ola:
Prostopadłościan ma objętość 480 cm. Jedna z krawędzi prostopadłościanu ma długość 5 cm, a stosunek długości dwóch pozostałych krawędzi− mających wspólny koniec z tą krawędzią − wynosi
0
Karl:
(2x−1)e
x
oblicz pochodną y=
2
√
x
5
maciej:
oblicz czy funkcja jest ograniczona f(x)= 1
0
justysia:
jaki podatek od odsetek zapłaci osoba .która wpłaciła na lokate z miesięczna 1000zł ,jesli oprocentowanie tej lokaty
6
Jagna;x:
Dwa boki równoległoboku zawieraja sie w prostych o rownaniach AB : y= jedna druga x − 2 , AD: y= 2x−5. Srodek symetrii rownolegloboku ma wspolrzedne S= (5,2). Wyznacz wspolrzedne
2
Mariola.:
W trójkącie długości boków wynoszą 2 cm, 5 cm i 6 cm. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta.
12
???:
jak to zrobić
n=21
4
ola:
Wykonany z drewna prostopadłoscian o wymiarach 6x10x12 pocieto na szesciany ktorych krawedzie maja dlugosc 2 cm. Ile szescianow otzrymano?
3
Krzyś:
Jak obliczyć z tego pochodną?
1
komin_88:
[(
√
2
)
−1
+
√
2
]*[
√
2
− (
√
2
)
−1
]
0
Ania:
Na loterii jest 12 losów wygrywających i 20 przegrywających. W każdym losowaniu losuje się po 6 losów. Losy wylosowane nie biorą udziału w dalszym losowaniu. Jakie jest prawdopodobieństwo,
0
Batrol:
Suma wartości funkcji y=Ix
2
−2IxI−3I we wszystkich punktach, w których ta funkcja ma ekstremum wynosi:
2
bep:
lim x→2
x
2
− 1
x−2
18
guciu:
(
√
3−i
)
32
0
ania:
rozwiąż algebraicznie podane układy równań : a) x2+y2=90
0
zaba90:
wyznaczyć wyraz rozwinięcia dwumianu w którym nie występuje c (
3
√
√
c
/b
+
√
b/
√
c
)
10
2
klaudia0905:
Czy jest ktoś kto potrafi rozwiązywać zadania o paraboli
23
aga:
Obliczyć pochodne funkcji złożonych:
15
Koryfeusz:
Proszę o pomoc w tym zadaniu: Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.
7
mateusz:
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka :
3
√
250
5
potrzebuje Pomocy!:
arcsin (sin
7π
5
)