| x | ||
{ | dla x mniejszego od 0 i x≠− 3 | |
| x2−9 |
| x | ||
{ | } dla x≥0 i x= −3 | |
| x2+1 |
Badamy ciągłość w punkcie x = −3.
| −3 | −3 | |||
f(−3) = | = | |||
| 9 + 1 | 10 |
| x | −3 | −3 | ||||
lim(x→−3−) | = | = −∞ ≠ | ||||
| (x − 3)(x + 3) | −6 * 0− | 10 |
| 0 | ||
f(0) = | = 0 | |
| 02 + 1 |
| x | ||
lim(x→−0−) | = 0 | |
| x2 − 9 |
| x | ||
lim(x→−0+) | = 0 | |
| x2 + 1 |
prosze jeszcze o sprawdzenie jednego zadania
| x+3 | ||
{ | dla x≠−3 i x≠2 | |
| x2+x−6 |
| 1 | ||
{ − | dla x=−3 i x=2 | |
| 5 |
| 1 | 1 | |||
lim x→−3− = | = − | |||
| x−2 | 5 |
| 1 | ||
lim x→−3+ = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
limx→2−=− | ||
| 5 |
| 1 | ||
limx→2+= − | ||
| 5 |
| 1 | ||
f(−3) = − | , w punkcie −3 funkcja jest ciągła. | |
| 5 |
| 1 | ||
f(2) = − | , wyznacz granice f(x) przy x→2− oraz x→2+ | |
| 5 |
| 1 | ||
mogłbys mi wyjaśnić dlaczego f(−3)= − | ? bo mi wychodzi 0 | |
| 5 |
| 1 | ||
a także f(2)=− | ? | |
| 5 |
| 1 | 1 | |||
limx→2−i+= − | bo dla x=2 funkcja wynosi − | tak? | ||
| 5 | 5 |